Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията (СНИМКИ)
Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията (СНИМКИ) / БГНЕС

Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията. В Букурещ и други големи градове на страната гражданите въразиха срещу плановете на правителството да декриминализира някои престъпления и да помилва хиляди затворници. Намеренията на управляващите бяха оповестени по-рано този месец и срещнаха критиката на президента Клаус Йоханис, на главния прокурор, на Върховния съд, на групи за защита гражданските права и дипломати. Маргарита Колева с още информация.

Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията (СНИМКИ)
netinfo

С викове "Крадци!" въпреки студа демонстрантите се събраха на Университетския площад в столицата Букурещ, а след това шествието им премина покрай министерството на правосъдието, кабинета на омбудсмана и централни правителствени сгради. По данни на полицията в митинга в столицата са се включили около 50 000 души, което го прави най-мащабният от серията протести. Протести имаше още в Яш, Сибиу, Тимишоара, Брашов и редица други градове.

Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията (СНИМКИ)
netinfo

Протестиращите не са съгласни с намеренията на правителството да амнистира корумпирани политици и да декриминализира някои престъпления. Проектозаконът, предложен от управляващите предвижда декриминализиране на злоупотребата с власт, ако финансовите щети са за по-малко от 200 000 леи, което е около $ 47 500, както и освобождаване на всички с по-малки от 5-годишни присъди.

Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията (СНИМКИ)
netinfo

Проектът, представен по-рано този месец от правителството на Социалдемократическата партия, бе критикуван от президента Клаус Йоханис, от главния прокурор, от Върховния съд и от главния прокурор за борба с корупцията, както и от правозащитни групи и дипломати. В Букурещ, където протестът бе най-многоброен, участниците скандираха "PSD е червена чума".

Румънският вътрешен министър подава оставка заради обвинения в корупция

Първата вълна от протести срещу законовите промени беше през миналата неделя, но тогава демонстрациите не бяха така масови. Както тогава, така и снощи протестиращите настояха за провеждане на референдум за промените в наказателното законодателство.

Миналата седмица президентът Клус Йоханис съобщи, че ще използва правото си на провеждане на референдум. Той изпрати писмо до председателите на Сената и Камарата на депутатите, в което ги информира, че в съответствие с член 90 от конституцията започва процедура за организиране на национално допитване.

Десетки хиляди румънци протестираха в защита на борбата с корупцията (СНИМКИ)
netinfo

На референдума „народът ще трябва да изрази волята си за проблема, който е от национален интерес: продължаването на борбата с корупцията и осигуряването на неподкупност на лицата, заемащи държавни постове", написа в писмото си Йоханис. Подобно писмо е било изпратено и до премиера на страната Сорин Гриндяну.

Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня, който има 2-годишна условна присъда за изборни измами и затова не можа да стане премиер, нарече уличните протести опит за преврат. Министър-председателят Сорин Гриндеану пък обясни, че помилването на осъдени е свързано с това, че затворите в страната са препълнени.