Над 9.5 млн. тона товари са минали през най-голямото пристанище у нас
Над 9.5 млн. тона товари са минали през най-голямото пристанище у нас / Дарик Варна, архив

Над 13 млн. лева печалба ще отчете „Пристанище Варна" ЕАД за миналата година. Това съобщи за „Труд" изпълнителният директор на варненския порт Петър Сеферов. Той припомни, че дружеството е имало 7.1 млн. лева печалба след облагане за предходната година.Окончателните резултати ще бъдат отчетени през март.

Стартира изработването на генерален план за варненското пристанище

За изминалата година през най-голямото българско пристанище са преминали над 9.5 млн. тона товари. Преобладават насипните товари, които са почти 65%. След тях най-голям дял имат контейнерите около 20%, следват генерални и наливни товари съответно с по около 9% и 7%. През пристанище Варна са преминали почти 3 млн. тона зърно, с 11% повече от 2015 г.

Броят на обработените контейнери също расте, a трендът е неизменно възходящ. В пристанищен терминал Варна - Запад са обработени близо 140 000 контейнера.

„Ключова задача за миналата година бе обновяването на машинния парк. И през настоящата година ще работим в тази посока", каза шефът на пристанището Петър Сеферов. През миналата година пристанището се сдоби с нов мобилен 144-тонен кран за обработка на контейнери, тежки извънгабаритни товари и зърнени товари. Закупени са 10 нови терминални влекача, произведени в Полша и 10 новопроизведени в българско предприятие универсални товарни платформи за превоз на контейнери, генерални товари, тръби.

„За 2017 година планираме закупуването на нови мобилни кранове, самосвални ремаркета и специализирана тилова техника", каза още Петър Сеферов. Вложени са над 5 млн.лева и в подобряване на инфраструктурата за миналата година-една голяма и сериозна инвестиция.

Музей на открито, посветен на ветроходството, предстои да направи тази година портът. В него ще бъде изложена и легендарната яхта „Булкон Стар", която е 11,5-метров еднотонник, закупен от ФРГ, печелил световен шампионат през 1979 г. Музеят ще се намира в района на Морската гара във Варна.

Сеферов допълни още, че районът се е превърнал в притегателен център за събития от международен мащаб, както и любимо място за жителите и гостите на града и е визитна картичка не само на пристанището, но и на град Варна. Изцяло обновената атрактивна зона е реклама във водената от екипа кампания за налагане на „Пристанище Варна" ЕАД като ключова черноморска круизна дестинация, заяви още изпълнителният директор.

Към момента продължава работата за приемане на заявки за круизни кораби през настоящия сезон и вече има записани три посещения на големи и луксозни лайнери.