Инфраструктурата – приоритет на бюджет 2017 г на Община Враца
Инфраструктурата – приоритет на бюджет 2017 г на Община Враца / Дарик Враца

Общинските съветници от Враца приеха бюджета на общината за 2017 г. „За“ гласуваха 22 съветници от групите на ГЕРБ, ВМРО, БДЦ и РБ, „против“ бяха Либерален алианс и БСП. Съветниците от Коалиция „НС за Враца“ не участваха в гласуването, защото напуснаха залата още преди дебатите. Те внесоха предложение за отмяна на точката за бюджета с мотива, че в него са заложени средства по наредби, които още не са гласувани от съветниците. Председателят Р.Антов заяви, че това не пречи на гласуването на целия бюджет, още повече, че днешния ден е последен от срока, определен от закона, за приемане на бюджета. "За" отмяна на точката гласуваха 12, а 19 бяха „против“. След като предложението не мина, четиримата съветници от Коалицията – д-р Г.Комитски, Диляна Давидкова, Пл.Ганецовски и Мария Петрова напуснаха залата.

Кметът Калин Каменов представи основните насоки и цели, които си поставя общинското ръководство с този бюджет, а подробностите изнесе гл. финансист Румяна Маринова. Една от основните цели е осезаемо подобряване на инфраструктурата в общината, което бе оценено положително от почти всички политически сили в местния парламент.

По думите на кмета голяма част от предложенията направени от граждани и от отделните политически групи в ОбС  за допълнения в бюджета са приети. „Смятам, че това е пътя – проблемите да се решават в диалог, когато има ясни аргументи и добре защитено предложение с проекти и точни сметки – нещата винаги намират решение. Можем да спорим, но накрая взимаме най-доброто възможно решение“, обяви К.Каменов.

Имаме амбициозен и балансиран бюджет, обяви на свои ред и председателя на Съвета Румен Антов.

Инфраструктурата  приоритет на бюджет 2017 г на Община Враца
netinfo


Сред направените предложения в залата бе увеличение на парите за Драматично-кукления театър с 20 хил.лв., а за Симфониета Враца – с 10 хил. То бе внесено от Ив.Иванов от групата на БСП, без да посочи, както е по правилник, от къде да се вземат тези пари. В последствие Иванов предложи  да се вземат от пари от Звеното, което работи по Водния цикъл „защото те после ще дойдат по проекта“ , а от ДПС дойде предложение – средствата да се осигурят от дейността по бедствия и аварии с мотива „те и без това са малко и до никъде няма да стигнат“, което веднага предизвика остра реакция на несъгласие от страна на останалите общински съветници. Кметът поясни, че пари от Звеното не могат да се вземат, защото първо вече по проекта не идват, защото е фазиран, и второ – те и без това са намалени преди това още неколкократно.

„Аз съм „за“ повече пари за театъра и културата, но искам да знам за какво точно ще отидат парите. Когато гласуваме допълнителни средства има ясни разчети точно по какви пера ще се изразходят. Така просто да говорим общо за някакви пари не е редно. По тази логика тогава защо те да не бъдат повече или по-малко“, коментира Вл.Христов от ГЕРБ. Подобно мнение изказа и кмета на Враца. Той поясни, че искане от страна на театъра за необходимите средства за дофинансиране на държавната дейност така и не е постъпило, с обяснението, че така се правело без искане вече 10-тина години.

В крайна сметка исканите пари бяха гласувани без да стане ясно от къде ще се вземат за да се балансира бюджета.

От името на съветниците на БСП думата взе Цветелина Дамяновска, която обяви, че не разбира защо е необходимо увеличение на таксите за детските градини, или увеличение на билетите за градски транспорт, при наличието на добрата финансова дисциплина през миналата година, за която се говори. „Проблемите трябва да се гледат цялостно. Наистина приоритета градска среда е добър, но какво става със селата на община Враца?“...Ние няма да подкрепим този бюджет.“

Като представител на групата съветници на РБ Владислава Лакова заяви, че повечето от внесените от групата предложения за промени в бюджета са намерили отражение в новия вариант, за което благодари. Тя обясни, че предложенията са направени и по време на общественото обсъждане, и след това на среща с кмета. „Затова ще участвам и за в бъдеще в подобни обсъждания, ще агитирам и съгражданите ни да участват, защото има смисъл“, заяви Лакова.

В своеобразен диалог с кмета на Враца влезе Кирил Илиев – кмет на село Бели Извор, който обвини Каменов в геноцид над селото. Причината - „ние внасяме най-големите данъци от всички села, а получаваме най-малко“. Илиев обвини още кмета на Враца, че го е излъгал при единствената среща която е имало между двамата. Първо е обещал едно, а на другия ден е излязло друго. И поиска увеличение на парите за секретаря на кметството като посочи, че те могат да се вземат от допълнителните пари за зам.кмета П.Долапчиева.

„Не съм Ви лъгал“, реагира веднага и К.Каменов. „Вие дойдохте да искате не за селото, а да ходатайствате за една ваша приятелка. На нея й беше предложена веднага друга длъжност, но тя не прие. Що се отнася до данъците – не ги внасяте вие, а „Холсим“. А за заради обвинението в геноцид ще се видим в прокуратурата“, обяви К.Каменов.

Подробности за основните параметри на Бюджет – 2017 за Враца ще бъдат представени в предаването на Дарик Северозапад на 30 януари, след 10 ч.