Операта представя Травиата на 1 февруари
Операта представя Травиата на 1 февруари / снимка:Държавна опера Русе

На 1 февруари от 19 часа в зала „Опера” на сцената на Държавна опера-Русе, Мария Цветкова ще бъде Виолета Валери в спектакъла на операта „Травиата” от Джузепе Верди. В ролята на Алфред Жермон ще й партнира  Родриго Тросино. Участват в ролите на: Флора Бервоа - Йоланта Николаева, Анина -  Ребека Старлинг,  Жорж Жермон - Добромир Момеков, Гастон -  Александър Баранов, Барон Дюфол - Момчил Миланов, Маркиз Обини - Стоян Стоянджов , Доктор Гренвил - Пламен Бейков, Жозеф /Джузепе/ - Динко Попов,  Иконом - Пламен Троански и Комисар - Пламен Троанскил Оркестър, хор, солисти и балет на Държавна опера- Русе

Верди се запознава с  нашумелия роман на Александър Дюма-син още през 1848 г., когато е отпечатан. Още тогава у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман “Дамата с камелиите”, той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Съдържанието на драмата в либретото е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието – “Травиата”.
Премиерата на операта се състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали. В едно писмо от 7 март с.г. Верди пише на приятеля си Емануеле Муцио: “Снощи “Травиата” претърпя фиаско.

Митът за “Травиата” (“падналата” жена, “безпътната”) е мит за красивото, обречено същество, което се влюбва и се отказва от луксозния си живот, а след това жертва и любовта си, за да спаси “фамилната чест” на любимия си.

Това не е първото превъплъщение на Мария Цветкова в ролята на „Травиата”. Тя е солистка на Държавна опера - Бургас и Държавна опера -  Русе. Артистична, забавна, „лудетина” на сцената в оперетите и комичните опери, убедителна и завладяваща в своите трагични оперни образи. Операта я обсебва изцяло. Но и в дават случая не може да замени удоволствието от срещата с публиката, от предизвикателството да извае вокалните образи и да се отдаде на магията на музиката и въздействието на сценичната драматургия.

Виолета Валери от операта „Травиата” е една от най-любимите роли на Мария Цветкова. Историята на нейната героиня винаги ще бъде актуална и ако трябва да сравни съдбата й с тази на известна личност, би го направила с Мерилин Монро – „тя е една от Травиатите днес! Красива и блестяща пред очите на хората и безкрайно тъжна насаме със себе си!....”

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия,  Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев и други.