Продавачка присвоила пари и стоки от магазин е осъдена на 6 месеца условно
Продавачка присвоила пари и стоки от магазин е осъдена на 6 месеца условно / DarikNews.bg, архив

21 - годишна продавачка е осъдена за присвояване и кражба на пари и стоки от магазин след внесен в съда обвинителен акт от Районната прокуратура във Велико Търново и постигнато в съдебно заседание споразумение. Престъплението е по чл. 206, ал.1, вр. чл.20 и по чл. 194, ал.1, вр. чл. 20 от НК, а наложеното наказание е шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Жената се признала за виновна за това, че за времето от  9 до 10 април.2015 г., във Велико Търново, в хранителен магазин, като извършител, в съучастие с двама непълнолетни -  подбудител и  помагач, противозаконно присвоила  125  кутии цигари, шест пакета тютюн, две кутии пурети, 204 лотарийни билета и 230 лева оборот. Стойността на  стоките и парите е  1209 лева. Те са собственост на "А-Стоп” ЕООД, а продавачката работела на граждански договор като продавач - консултант. По същото време и място тя откраднала сумата от 671,40 лева оборотни средства от владението на управителя, с намерение противозаконно да ги присвои.

На 09.04.2015 г. младата жена застъпила на работа, като приела от предната смяна наличните в магазина стоки, пари и лотарийни билети. От продажби събрала 180 лева, а в  магазина имало и 671,40 лева оборотни пари, оставени от управителя. Около 20:00 часа дошъл единият от непълнолетните, който й предложил да откраднат парите, цигари и лотарийни билети. Двамата решили да привлекат и другият непълнолетен, който да им помогне да избегнат видеонаблюдението и да им съдейства при изнасянето на парите и стоките. Продавачката събрала в найлонов чувал от рафтовете в магазина кутии цигари и пакети тютюн и взела наличните пари, а мъжете  взели лотарийните билети. Всички вещи и пари тримата изнесли от магазина, а по-късно си  ги поделели.

По отношение на двамата непълнолетни е сезирана местната комисия за борба срещу противообщестевните прояви на малолетни и непълнолетни за образуване на възпитателно дело.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.