Важни разговори очакват Доналд Тръмп в събота
Важни разговори очакват Доналд Тръмп в събота / БГНЕС, архив

Американският президент Доналд Тръмп ще разговаря по телефона с руския държавен глава Владимир Путин в събота, съобщава Си Ен Ен.

Германският канцлер Ангела Меркел също вероятно ще разговаря в събота по телефона с Доналд Тръмп и се очаква разговорът да се съсредоточи върху Русия, заяви осведомен източник, цитиран от Ройтерс.

Лавров: Москва вижда съвпадения във възгледите на Тръмп и Путин (ВИДЕО)

Той не каза дали Тръмп може да иска да говори с Меркел за отмяна на американските санкции, наложени на Русия заради намесата й в Украйна.

Източникът обаче даде да се разбере, че ако бъде предприета подобна стъпка, Европейският съюз няма непременно да последва примера на САЩ, тъй като неговите санкции остават обвързани с изпълнението на Минските споразумения.

Путин: Опитват се да подкопаят легитимността на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин вероятно ще обсъдят редица теми в насрочения за събота телефонен разговор между тях, каза Келиан Конуей, високопоставена съветничка в Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Според Конуей сред тези теми може да бъде и борбата срещу тероризма. "Предполагам, че (Тръмп и Путин) ще обсъдят, в интерес на двете страни, как да се сближат и да работят заедно по въпроси, по които може да намерят общи позиции, включително и по начините да бъде победен радикалният ислямски тероризъм", каза тя американската телевизия Си Би Ес.

Путин е готов да се срещне с Тръмп, но подготовката на срещата може да отнеме месеци

Пред "Фокс нюз" Тръмп заяви, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия ще е от полза и за двете страни. Той посочи, че не познава Путин, но "ако се разбираме с Русия, това ще е чудесно. Това е добре за Русия, това е добре за нас. Заедно ще изтръгнем духа от „Ислямска държава“. Защото тя е истинско заболяване".

Източник: БТА, БГНЕС