Училищата и детските заведения в Сливен с електронен прием
Училищата и детските заведения в Сливен с електронен прием / DarikNews.bg, архив

Електронно централизирано класиране за прием на ученици в първи клас, детските градини и ясли се въвежда в Сливен. С пълно мнозинство от 34 гласа „за" Общинския съвет прие предложението.

Условията и критериите са залегнали в Новата наредба за приемане на първокласници и Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата на територията на община Сливен.

Критерият за прием в първи клас е по настоящ адрес, дете с вродени увреждания над 50% кандидатства по първо желание, дете сирак / полусирак, други деца от семейството, обучаващи се в училището. За детските градини критерия е по постоянен адрес, следват настоящ адрес, деца - сираци и полусираци, деца със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, определени с решение на ТЕЛК над 50% към 01 януари в годината на приема, деца - близнаци.

От администрацията се обосноват, че с електронния прием ще се избегнат денонощните опашки, списъци, конфликтни ситуации, използване на различни начини за смяна на адреса в последния момент и други методи, които да донесат повече точки на дадено дете.

Нормативните актове влизат в сила след изтичане на срока за проверка на тяхната законосъобразност.