Социалистите няма да подкрепят бюджета, който администрация на Община Габрово предлага
Социалистите няма да подкрепят бюджета, който администрация на Община Габрово предлага / Dariknews.bg

Бюджетът за 2017 година ще се приеме без да е направен отчет за изпълнението на бюджета за миналата година. Това алармира днес Лена Енева, съветник от левицата.

На специална пресконференция, преди началото на сесията на местния парламент, лявата опозиция обяви мотивите си да не подкрепи новия бюджет, който администрацията на кмета Таня Христова внася за гласуване.

Лена Енева уточни, че липсата на отчет за предходния бюджет е проблем, който се създава от националното законодателство.

„По-добро качество на живот", е мотото на проекта за бюджет на Община Габрово

Габровски патент, според нея, е предлагането на бюджет, който е окрупнен и чрез него не може да се разбере доколко публично се изразходват средствата и какви политики се реализират чрез тяхното харчене.

"От години бюджетът се предлага като една добра финансова сметка, без анализ на политиките, които ще се водят", заяви Лена Енева.

Съветникът Николай Григоров също разкритикува новия бюджет. Според него, приходите са заложени по консервативен подход, което не важи за разходите.

Младежката програма на Общината не предполага да се реализират политики, които да задържат новите поколения в Габрово.

Григоров смята, че институциите, работещи в областта на културата не са равнопоставени. По думите му МАИР "Боженци" се субсидира с малко над 100 000 лева, а в местния парламент има съветници, които помнят, че този музей е внасял средства в хазната. Критика бе изказана от страна на Григоров и колегите му и към Интерактивния музей на индустрията, за който също е предвидена субсидия.

Приходите от културния календар на Габрово трябва да бъдат преразгледани, категорични са от опозицията. От БСП смятат, че в Габрово "цари късен социализъм" по отношение на преразпределението на средствата за култура.

Тези критики групата на социалистите ще повтори в местната пленарна зала днес следобед, когато тече обсъждане на бюджета за 2017 година.