Националният омбудсман настоява „Бедечка“ да влезе в Парламента
Националният омбудсман настоява „Бедечка“ да влезе в Парламента / Dariknews.bg, архив

Омбудсманът Мая Манолова призова председателя на Народното събрание Цецка Цачева да включи в програмата на парламента днес гласуването на мораториума върху строителните работи в парк „Бедечка".

„Мисля, че последния ден на 43-тото Народно събрание би следвало да бъде белязан с разглеждането на законопроекти, които са важни за хората, които защитават природата в България, които защитават бъдещите поколения. Съдейки от програмата обаче е ясно, че по-важни са концесиите ", отсече омбудсманът.

Тя се срещна с представителите на инициативния комитет в защита на парк „Бедечка" от застрояване и пое ангажимент да препоръча на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да направи публично достояние всички становища, свързани с общественото обсъждане на общия устройствен план (ОУП) като бъдат качени на сайта на общината.

„Смятам, че е нормално едно обществено обсъждане на устройствен план да става при условията на пълна публичност и прозрачност", аргументира се Манолова.

Манолова е категорична, че заседанието на Експертния съвет, който ще заседава другата седмица трябва да бъде открито за граждани. Омбудсманът обеща да изпрати експерти и юристи от институцията да проследят не само заседанието, но и доказателствата на представителите на инициативния комитет за отправени към тях заплахи и обиди.

"И при необходимост ще сезирам прокуратурата", подчерта Мая Манолова.