Кой е Христо Алексиев - служебен министър на транспорта
Кой е Христо Алексиев - служебен министър на транспорта / снимка: БГНЕС

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Христо Алексиев е роден през 1980 г.

До момента на назначаването си на поста на служебен министър Христо Алексиев е заместник-генерален директор и председател на Управителния съвет на ДП Национална Компания Железопътна Инфраструктура. Член е на Управителния съвет на Международен товарен транспортен коридор 7 и Приоритетен проект 22 на Европейската комисия.

От 2011 г. насам е отговорен за финансирането и управлението на едни от най-мащабните инвестиционни инфраструктурни проекти в сферата на транспорта реализирани с финансиране от ЕС.

От 2007 до 2010 г. е последователно заместник-генерален директор и съветник на Управителния съвет на ДП Национална Компания Железопътна инфраструктура.
От 2005 до 2007 г. заема длъжността Експерт към кабинета на Министъра на транспорта.

От 2002 до 2005 г. работи в неправителствения сектор. Ръководител е на проекти в сферата на местното самоуправление и е координатор на информационния център ЕВРОДЕСК.

Придобива бакалавърска степен по Политология през 2004 г. в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" и магистърска степен по Международни икономически отношения - Управление на международни проекти през 2008 г. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Притежава и редица международни сертификати свързани с управлението на транспортни инфраструктурни проекти.

Семеен, с три деца.

Източник: www.president.bg