М.Иванова: Решението за закриване на френската паралелка бе трудно и болезнено
М.Иванова: Решението за закриване на френската паралелка бе трудно и болезнено / Дарик Добрич

Решението за отпадане на френската паралелка, което взехме в педагогическия съвет, бе много трудно и болезнено, каза за Дарик директорът на Езикова гимназия „Гео Милев” Милена Иванов.

В момента в гимназията има три немски, две английски и една френска паралелка, като последната ще бъде закрита. По думите на Иванова интересът към френски език за съжаление в града и областта е твърде малък и миналата година, за първи път, се е получила маломерна паралелка, в която учат само 11 ученици. „Това се отразява зле и на бюджета на училището. Искаме да запазим броя на паралелките в гимназията. Анализирали сме данни, според които ако шестата паралелка бъде английска, ние ще привлечем повече ученици”, допълни Иванова.

Взето е решение още при приема в гимназията да се обвърже първият с втория чужд език. Предложението е едната от английските паралелки да има като втори език немски, втората - френски и третата - руски. Изборът на втори език сега се прави след 8 клас. Така френският ще се запази като изучаван език в учебното заведение. Трите немски паралелки пък ще имат втори език английски – за баланс, тъй като немският е труден, а английският е много по-популярен и много деца го учат от по-рано.

Очаква се до края на март, с одобряването на план-приема за следващата учебна година да стане ясно дали предложенията на ЕГ”Гео Милев” ще бъдат приети. Съществува вероятност да не бъде одобрена шеста паралелка в училището.

Милена Иванова съобщи още, че с помощта на Унгарския културен институт в гимназията може да бъде сформирана извънкласна група за изучаване на унгарски език. Такава вече има за румънски, тя се посещава от около 20 деца.