Искат повече пари за снегопочистване
Искат повече пари за снегопочистване / netinfo

„От цялата държавната субсидия за зимно поддържане, която за Монтана тази година е 73 хиляди лева, днес на 25 януари са преведени 75%“,  съобщи кметът Златко Живков и уточни какво се прави в града през последните 25 дни.

Извозени са 1650 кубически метра сняг и са натрупани на 2 места –  на терен пред предприятие „Чистота” и на терен до канала на язовир Огоста.   При снежна покривка от почти 45 сантиметра и минимални температури  20 градуса под нулата,  са работили близо 100 души от общинското предприятие. За почистването са използвани  10 снегорина и 3 машини за опесъчаване. Допълнително са наети още 2 трактора за кварталите във висок

Искат повече пари за снегопочистване
netinfo

ите части на града.  2000 часа са само извънредните дежурства през нощта на около 20 до 30 души. През деня са се включвали в почистването още 60 работници на предприятието.

Досега са използвани 600 тона пясък и 100 тона сол.  Близо 28 хиляди лева е разхода за гориво на машините.  Снегорините са изминали  15 хиляди  километра. Тракторите и бобкатите са отработили 550 моточаса. 30 километра тротоари и алеи са обработени ръчно.

Общо 260 километра е уличната мрежа на Монтана.  По някои малки улици е било невъзможно минаването на снегопочистващата  техника, заради паркираните автомобили.

Пътищата  между селата са  проходими.

„През сдружението на общините ще настояваме за увеличаване на средствата за зимно поддържане, защото в рамките на по-сериозна зима, каквато в Северозапада има, няма да можем да се справим”, заяви накрая кметът на Монтана.