Общинските съветници от БСП: Няма да подкрепим бюджета на Община Велико Търново за 2017 година
Общинските съветници от БСП: Няма да подкрепим бюджета на Община Велико Търново за 2017 година / DarikNews.bg

“Няма да подкрепим бюджета на Община Велико Търново за 2017 година”, категорично заявиха днес общинските съветници от БСП. И обясниха, че няма да гласуват със “За”, но всеки от тях ще реши дали да гласува с “Против” или “Въздържал се”.

Като основна причина за предстоящия си вот, съветниците изтъкнаха фактът, че според документите, които имат за предстоящото заседание на Общинския съвет утре, на което предстои гласуването на Проектобюджета, става ясно, че през 2017 година Община Велико Търново ще живее по – бедно отколкото през 2016.

“Този извод правим  по макропоказатели. Основанията ни са базирани единствено на цифрите, които са ни предоставени и разбира се записките, които кметът е подписал. Като сравнението го правим, тъй като нямаме отчет на бюджета, го правим с актуализирания бюджет към 30 септември 2016 година. Ножицата между пректобюджета за 2017 и отчета за 2016 ще се разтвори още повече”, заяви Стоян Витанов от групата на съветниците. “На практика приходите,  респективно и разходите, тъй като те равнят,  ще бъдат 1 525 000 лева по – малко отколкото през 2016 година. Приходите от делегирани от държавата дейности ще бъдат  минус 452 хил. лв. и приходите за местни дейности минус 1 073 000 лева. Общата изравнителна субсидия запазва своя размер. Покачва се сумата, която ние залагаме за финансиране на делегирана от държавата дейност, т .е дейности, които държавата по закон има да финансира,  но го финансираме със собствени приходи някъде с около 300 хил.лв. от 2 100 000 на 2 400 000 лв. В същото време взаимоотношенията с централния бюджет, който държавата привежда  включително изравнителната субсидия намалява с 823 000 лева”, обясни още Витанов. “Изводът, който кметът на Велико Търново прави, подписал се е отдолу “Средствата за делегирани от държавата дейности са недостатъчни  за предоставяне на качествени услуги. Това води до дофинансиране по решение  на Общинския съвет”.  Чувахме за едни милиарди, които са излишъци, няма ни помен. Поне за община Велико Търново”, твърди още Стоян Витанов.

Според съветниците от БСП Община Велико Търново ще бъде по – бедна, защото за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са предвидени 992 хил.лв. по – малко.”Всички знаем каква тежка зима беше, какви поражения са нанесени. От 3 638 000 лв. парите падат на 2 646 000 лв.  или близо 1 млн. лв. по – малко, обясниха още червените съветници.

“Просрочените задължения намаляват  с 1 млн.лв. спрямо миналата година по същото време, но с едно голямо но. Миналата година нямаше нови проекти. Информираха ни, че за 15 млн. са подписани сега за новия програмен период. Тези просрочени дългове ще се увеличават и нашата прогноза е, че в края на  годината те ще бъдат не по – малко от 4 млн. лв., което  допълнително ще усложни финансовата ситуация в община Велико Търново. Заради самоучастието в европроектите. Финансираме с кредити. Миналата година вземахме над 2 млн.,  сега вземаме 3 милиона. Ще го подкрепим, защото всяко добро начинание по европрограмите е срещало винаги нашата подкрепа”, обясни още Стоян Витанов.


“И накрая -  в разходите за музейния резерват Трапезица са предвидени 50 хиляди лева. Заложено е закупуване на пикапче за каране на работниците по поддръжката и инструментите им. Попитахме не са ли много. И в един момент дойде един представител на администрацията и каза: Вижте какво,   25 хиляди лева са за пикапчето, но другите 25 хиляди лева са за една кола, която ще обслужва  детската кухня. Пълен абсурд!. Да, сигурно има нужда от автомобилче за детската кухня, което да разкарва храната, но вкарайте го там, където трябва. Купени от приходи за Трапезица, а ги даваме за детска кухня”, каза още Витанов Той е категоричен, че всичко това означава, че има някакво задкулисие и вътрешни игри.

Съветниците изказаха и недоволство от факта, че при над 4 хиляди места и легла за туристи са заложени приходи от 150 хиляди лева за общинската хазна. А от 450 таксита се очакват 200 хиляди лева. “Това показва, че очакваните пари от туристическия данък са поредните медийни  пиари, които се правят”, заяви Витанов.

Съветниците от БСП не са доволни и от състоянието на язовирите и опасните участъци, проблеми които не се решават. И очакват да  има кризисни ситуации при очакваното снеготопене. “Видя се, че снегът пак ни изненада, не можем да изкараме автомобилите от кварталните улици. Така ще стане и с язовирите. Язовири имат нужда от ремонт. Ние трябва  не да чакаме да се случват аварии, а да ги предотвратим”, категоричен е Стоян Витанов. “Ние типично по български бягаме след събитията или проблемите, които не търпят отлагане. Очевидно чакат да се случи не Дай си Боже най – лошото”, каза още  Витанов.