Община Ловеч реставрира 110 карти за 3000 лв.
Община Ловеч реставрира 110 карти за 3000 лв. / obshtina.lovech

Решен е проблемът с лошото състояние на регулационните планове на община Ловеч, съобщиха от там. За него от администрацията алармираха през лятото на миналата година. Досега специалистите от „Устройство на територията" работеха с планове, които бяха пред разпадане. Възстановени са вече първите три карти, които след подлепване и заздравяване изглеждат много по-добре.

Община Ловеч е пред сключване на договор с Военна географска служба към Министерството на отбраната. Обект на реставрация са 110 броя карти на обща площ 300 кв. метра, като стойност на реставрацията е близо 3000 лева.

Планът на Ловеч е от 1972 г. и от постоянно използване се бе разпаднал. Особено плачевно бе състоянието на регулационните планове за селата Тепава, Смочан, Брестово, Гостиня и др., които са изработени през 1924-1929 г. и са единствени. Сега те ще бъдат възстановени и отново годни за работа.

Община Ловеч успя да включи в работа и цифровия модел M KAD, с който се вадят скици и се поддържа регулационният план на града и селата, Договорът е в сила от 28 септември 2016 г.

Проблемът с регулационните планове стоеше за решаване от доста време. Още преди шест години служителите са повдигнали въпроса за подлепване на плановете. След като се разбрало, че това ще струва около 15 000 лева, тогавашното общинско ръководство отказва да отпусне сумата. Сега проблемът е решен, и то на много по-ниска цена.

Важността на тези планове се определя от няколко факта. Първо - не всички карти са дигитализирани и често се налага използването на старите. Когато се търсят архивни данни за стари регулационни граници, тези карти са основен източник. И накрая - регулационните планове са част от административен акт.