Депото за отпадъци приема боклуци още 2 години
Депото за отпадъци приема боклуци още 2 години / Радка Минчева

Подготовката на проект за компостираща инсталация предизвика скандал на заседание на постоянната комисия по управление на общинската собственост, но покрай дискусията стана ясно, че ситуацията с боклука на Лудогорието не е никак розова.

Предложението на кмета д-р Валентин Василев бе съветниците да го упълномощят да подпише споразумение за партньорство с останалите 6 общини от областта, за да подадат общо проектно предложение по процедура „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“. Седемте лудогорски общини са определени от управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ като конкретни бенефициенти и са получи покана за кандидатстване по програмата – обясни д-р Василев.

Относно изграждането на компостираща инсталация съветниците нямаха нищо против, въпроси обаче се появиха по една от точките на проекторешението, според която община Разград трябва за предостави до 264 000 лева от внесените по нейната партида отчисления по Закона за управление на отпадъците в РИОСВ-Русе за покриване на съответния дял от разходите по подготовката на проекта. Иво Димитров от Реформаторския блок и Стоян Димитров от БСП настояваха да се изясни каква част от финансирането на проекта ще е от община Разград и каква от останалите общини, като изразиха опасения, че с формулировката в докладната може да се окаже, че най-голямата община в областта трябва да поеме целия разход по проекта. Кметът обясни, че партидата в екоинспекцията е на община Разград, но в нея внасят отчисления и седемте лудогорски общини. Екологът Недим Тахиров допълни, че общата сума по тази сметка през декември е била 4 589 000 лева, а максималната стойност, която ОП“Околна среда“ може да отпусне за разградската компостираща инсталация е 10 милиона лева. Кметът призова съветниците да се съобразят и с факта, че трябва да се спази срокът за представяне на проекта – април 2017 г. Допълни, че проблемът с боклука в Лудогорието е много сериозен, капацитетът на Депото за битови отпадъци ще се напълни до края на 2018 г., затова се търси вариант за финансиране на изграждане на нова клетка, а в същото време и за редуциране на отпадъците чрез компостиращата инсталация. Съветникът от „Кауза Разград“ Божинел Христов допълни, че изграждането на подобна инсталация е трябвало да стане преди доста време и отговорността за това била на бившия заместник-кмет Любомир Цонев.

След доста спорове, част от които на висок тон, бе предложено прекратяване на дискусията и гласуване на докладната, но без точка 8, в която е спомената сумата за подготовка на проекта. Тази част от докладната ще бъде редактирана с уточнение за сесията – обясниха от общинска администрация. Докладната бе приета с 9 гласа „за“.