Предлагат нова Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР
Предлагат нова Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР / DarikNews.bg, архив
Предлагат нова Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР
92237
Предлагат нова Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР
  • Предлагат нова Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР

Охранителите на обекти на МВР и пенсионираните полицаи и военни, които помагат на границата, да могат да използват усмирителни ризи, лютиви спрейове и обучени кучета. Това са част от помощните средства, които предлага новия проект на Наредба за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи. Тя е публикувана за обществено обсъждане в портала за обществени консултации до 22 февруари.

Проект на Наредба за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи

Новата наредба ще даде право на охранителите на сгради на МВР и пенсионираните полицаи и военни, който съдействат при държавната ни граница, да използват в краен случай освен физическа сила и помощни средства. Въпреки че имат право да упражняват сила, след това охранителите и бившите полицаи са длъжни да окажат помощ на нарушителя до идването на лекаря.

Остава разрешението за употребата на сила върху малолетни лица и бременни по време на масови безредици, ако са изчерпани всички други възможности за противодействие.

Полицаите и наетите по трудов договор с МВР имат право да използват белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори. Да стрелят обаче с бойни и халосни патрони ще могат само кадровите полицаи.

Ако бъдат приети промените в наредбата, в списъка ще бъдат добавени усмирителни ризи, лютиви спрейове, служебни кучета и коне, устройства за принудително спиране на превозни средства и за отваряне на помещения, сирени и светлини, бронирани машини и водометни и въздухоструйни машини.

Предвижда се служителите, които имат право да използват физическа сила и помощни средства, да преминават обучение за това.