Петима младежи бедстваха цяла нощ под връх Перелик
Петима младежи бедстваха цяла нощ под връх Перелик / DarikNews.bg, архив

Петима младежи от Смолян бедстваха цяла нощ при минусови температури в подножието на връх Перелик, като за радост все пак са били измъкнати от преспите невредими тази сутрин.

Младежите, които са на възраст между 20 и 23 години, се запътили снощи с автомобил към Перелик. По пътя обаче закъсали и вместо да потърсят помощ на 112, те позвънили на приятел, като идеята им била той да ги изтегли. Неговият автомобил обаче също закъсал и мисията била невъзможна.

На сутринта едно от момчетата се обадило на баща си, който е работник във ВиК-Смолян и му разказал, че са в беда. Веднага загриженият родител с техника на дружеството се опитал да пробие и да стигне до тях. В спасителната акция впоследствие се включил и екип на пожарната, уточни заместник областният управител на Смолян Адриан Петров. Спасителите успели да стигнат до тях и да ги приберат невредими.

В момента обаче, все още се пробива път, за да бъдат изтеглени закъсалите автомобили. „Важното е, че няма пострадали и всичко се е разминало само с уплаха", добави Петров.

Връх Перелик се намира на над 2100 метра надморска височина и е известен с голямата си снежна покривка.