За последните 2 месеца полицията е регистрирала над 100 случая на деца, които са избягали от домовете си. Най-честите причини са скандали в семейството и проблеми в училище.

Според статистиката само през месец януари 64 тийнейджъри са напуснали домовете си. Според полицаите децата често сами си тръгват от къщи и биват откривани при приятели или гаджета след няколко дни.

На 15 януари майката на 18-годишния Майкъл отправи зов за помощ, след като разказа, че не го е виждала повече от 2 месеца. По-късно момчета написа във фейсбук, че е добре и се намира при негов приятел.

18-годишно момче е в неизвестност от няколко месеца, майката подозира отвличане

Защо деца бягат от родителите си? Това коментираха в предаването "Часът на Милен Цветков" училищният психолог Младен Владимиров, Лили Апостолова, родител и ученикът Иван Георгиев.

Според Иван младите хора са по-импулсивни и смятат че никой не ги разбира.

Изчезналият Майкъл проговори: Предадоха ме най-близките ми приятели

"От първостепенно значение е комуникацията и разговорите в къщи", смята Лили Апостолова. Според нея младите хора прекарват повече време в интернет и не могат да общуват пълноценно.

Училищният психолог Младен Владимиров отчита, че причините за бягство от дома са много, но родителите трябва да са близо до детето, особено във възрастта на вътрешните конфликти.

"Когато си отделил 1 час да поровиш във фейсбук, отдели и 1 час за детето си", казва той.

Вижте още от разговора във видеото.