Засега само една промяна в проектобюджета на комисии, БСП гласуват против, реформаторите – също
Засега само една промяна в проектобюджета на комисии, БСП гласуват против, реформаторите – също / Радка Минчева

Без особено оживени дискусии премина обсъждането на проектобюджета на община Разград за 2017 г. нае заседанията на постоянните комисии днес. Общо 6 комисии го одобриха във вида, в който е внесен от общинска администрация, при това със стабилно мнозинство, параметрите на общинската хазна не се подкрепят само от съветниците от БСП и Реформаторския блок.

Предложения и обсъждания имаше най-вече в бюджетната комисия, а също и в комисията по образование.

В бюджетната комисия бе одобрено и единственото предложение за изменение. Съветникът от „Кауза Разград“ Божинел Христов предложи средствата за отбелязване на Деня на детето Първи юни да станат 4000 вместо 2000 лева, а за Историческия фестивал „Абритус“ да бъдат намалени от 30 000 на 28 000 лева. На заседанието бяха обсъдени и приходите от общинската хижа в местността „Пчелина“. Кметът съобщи, че през 2016 г. след ремонта в нея, приходите са 3188 лв., а през 2015 г. са били 600 лв., освен това много от гостите на общината били настанявани там вместо да се правят разходи за хотели.

В бюджета са предвидени и 230 000 лв. за корекции по европроекти, наложени през предишни години, по тях все още се водят съдебни дела. Петима съветници от тази комисия подкрепиха проектобюджета, въздържа се Веселин Спасов от РБ, а против бяха две съветнички от БСП и независимата Милена Орешкова.

Засега само една промяна в проектобюджета на комисии БСП гласуват против реформаторите  също
netinfo

В комисията по социална политика дискусия нямаше, 7 съветници подкрепиха докладната, против бе Таня Тодорова от БСП.

Засега само една промяна в проектобюджета на комисии БСП гласуват против реформаторите  също
netinfo

В комисията по образование независимата Милена Орешкова постави няколко въпроса, единият остана за отговор на сесията – дали не е възможно приходите от земеделските земи, които са били собственост на закритите училища да се използват в сферата на образованието. Орешкова попита и какви са мотивите да не се оптимизират извънучилищните форми, които според новия закон се наричат Центрове за личностно развитие. Отговорът дойде от представител на отдел „Образование“, оказа се, че държавата отпуска на всяка община определена сума за един такъв център, а ако има и втори, трети и четвърти, още по 50% от тази сума. След разпределението съобразно учениците, които се обучават, бюджетът на Центъра за работа с деца е 95 000 лева, на ЦУТНТ – 66 000 лева, на УСШ – 80 000 лева, на МУЦ – 18 000 лева. В тази комисия 7 съветници подкрепиха докладната, Орешкова бе против, въздържали се нямаше.

Засега само една промяна в проектобюджета на комисии БСП гласуват против реформаторите  също
netinfo

В комисията по култура имаше дискусия относно изложбената зала на бул. „България“. От общинска администрация обясниха, че през тази година сградата е включена в Програмата за отдаване на наем на общински имоти. През 2016 г. имало предложение за създаване на детски кът там, но поради появили се обструкции от Съюза на художниците, искането не било одобрено. Сред условията на търга ще е дейностите, които се извършват в помещението на партерния етаж да са съвместими с изложбената площ горе. В тази комисия бюджетът бе подкрепен от петима съветници, против бе Митко Ханчев от РБ.

Засега само една промяна в проектобюджета на комисии БСП гласуват против реформаторите  също
netinfo

В комисията по спорт бюджетът бе приет без коментари, четирима бяха за, само Таня Тодорова от БСП – против. Подобна бе ситуацията и в комисията по околна среда, само двама съветници от БСП бяха против.

Засега само една промяна в проектобюджета на комисии БСП гласуват против реформаторите  също
netinfo
Утре обсъждането на бюджета продължава в останалите пет постоянни комисии, окончателното му гласуване е на сесията на 31 януари.

Общият обем на проекта за бюджет за 2017 година е в размер на 37 888 850 лв. Основните приоритети в него според местната управа са: запазване нивото на данъчната тежест и реализиране на мерки за по-добра събираемост на местните данъци; оптимизация на разходите и повишаване ефективността на публичните ресурси; запазване и обогатяване на културните ценности и традиции и разработване на проектни предложения и реализиране на проекти за програмния период 2014-2020 г.