Царево: Сервитьорка осъди шефа си
Царево: Сервитьорка осъди шефа си / netinfo

Тричленен състав на Административен съд - Бургас потвърди наказателно постановление на трудовите инспектори срещу собственик на заведение в Царево за нарушение на Кодекса на труда.

От събраните по делото доказателства е установено, че работодателят не е осигурил на една от сервитьорките законоустановената почивка. Видно от съставената присъствена форма, за реално отработено време, И. К. е работила на 12.07.2016г. до 23,00ч., а на 13.07.2016г. е била на работа от 08,00 часа.

В своето решение съдът посочва, че от законодателя е определена 12 часова междудневна почивка, като той е преценил, че това е времето което е необходимо, за да може всяко лице да си почине между два работни дни, съответно да се възстанови физически.

След като И. К. е била лишена от полагащата и́ се междудневна почивка, за нея безспорна са налице вредни последици, които не могат да бъдат преодолени и отстранени, чрез последващи действия на работодателя, било чрез заплащане, било чрез предоставяне на допълнителна почивка, заключили магистратите.

Съдебният състав счита, че дружеството правилно е било санкционирано в минималния размер от 1500 лева, за работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.