Заради загиналите при пожари в областта от МВР и Пожарната  отправиха апел за спазване на противопожарните мерки
Заради загиналите при пожари в областта от МВР и Пожарната отправиха апел за спазване на противопожарните мерки / DarikNews.bg, архив

Заради  загиналите при пожари в областта, Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отправиха апел за спазване на пожарната безопасност и противопожарните мерки през есенно  - зимния период.

Поради възникналите три смъртни случая през последните два дни в Община Велико Търново вследствие на пожари в помещения, в които се използват различни начини на отопление и във връзка с продължителното застудяване и повишената консумация на ел. енергия за отопление и използването на твърдо гориво призоваваме гражданите да повишат вниманието си, да осигуряват постоянен контрол по време на работа на отоплителните уреди, да се осъществява контрол над малки деца, за отопление да се използват само стандартни отоплителни и електронагревателни прибори и то технически изправни.

Комините, които се ползват за отвеждане на дима от печките с твърдо гориво да са обезопасени, като всички дървени части да са отстранени най-малко на 10 см от телата им и да са измазани вътрешно и външно в етажите и тавана. Използването на комини от етернитови, метални и др. тръби не се допуска, пише още в апела.

Върху отоплителните прибори от всички видове в никакъв случай да не се поставят дрехи и други предмети за изсушаване. Изхвърлянето на пепелта и сгурията от отоплителните печки с твърдо гориво да става след тяхното загасяне в негорими съдове и на безопасни места, а при напускане на помещението всички отоплителни и електронагревателни уреди да се загасят и изключват. Тези с твърдо гориво да се почистват и да не се зареждат отново от вечерта за следващия ден, съветват още специалистите.

Печките на твърдо гориво трябва да се монтират върху негорими подложки и да се поставят на 50 см от горими конструкции и обзавеждане. Същото разстояние трябва да се спазва и при монтажа на димоотводните тръби.
Недопустимо е паленето и разпалването на печките за твърдо гориво с бензин, нафта, спирт и други леснозапалими течности и оставянето им с отворени вратички, сушенето на дрехи над тях и в непосредствена близост, оставянето  им без наблюдение при излизане от жилището.

Сгурията и пепелта да се изнасят с огнеупорни прибори на безопасни места до контейнерите, а за селата – далеч от складиран фураж и горими селскостопански постройки.

Важно е да не се претоварват ел.инсталациите в сградите чрез включване едновременно на голямо количество ел.уреди. При излизане от дома да не се оставят включени нагревателни уреди.

От МВР и Пожарната напомнят, че ако имате близък или съсед, който е трудноподвижен или болен и прекарва по - голямата част от времето си сам е особено важно домът да е обезопасен противопожарно, защото такива хора са най - рисковата група при пожар. Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112. При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.
От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали. Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му.

В случай, че все пак в дома Ви възникне пожар, трябва да приложите няколко прости правила, съветват още специалистите. На първо място трябва да се запази самообладание и да се позвъни на тел. 112 и да се съобщи точният адрес и какво гори. Жилището трябва да се напусне по най - краткия път, а ако стълбището е задимено да не се ползва асансьор. Ако стаята се изпълни с дим, движението трябва да става в приведено към пода положение или пълзешком покрай стена, а на устата и носа  трябва да се постави навлажнена кърпа.  Ако пътят за евакуация по стълбище или друг изход навън е блокиран или задимен, трябва да се излезе на  балкон или открит прозорец и да се алармира, че се намирате в опасност – с викове, ръкомахания и др.

Специалистите съветват да не се скача от прозорци и балкони, а да се чака  да бъдете открити от пожарникарите. В случай, че жилището не може да се напусне, най - добре е човек да се скрие в банята, да затвори вратата и да пусне душа. Ако дрехите ви се подпалят, закрийте лицето си с ръце, търкаляйте се по пода, докато пламъците угаснат, съветват още специалистите.

ПРИ ПОЖАР СВОЕВРЕМЕННО УВЕДОМЕТЕ РАЙОННА СЛУЖБА  "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” В.ТЪРНОВО НА ТЕЛ. 112!!!