Генерал Шивиков отива на съд за длъжностно присвояване
Генерал Шивиков отива на съд за длъжностно присвояване / БГНЕС, архив

Военна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков за длъжностно присвояване на чужди вещи на стойност 10 225 лева, информират от прокуратурата.

През 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни стабилизиращи сили в Афганистан".

На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население.

Изправиха на съд ген. Шивиков

В края на мисията на 18-ти контингент част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на 19-ти контингент от Българската армия, участващ в мисията на НАТО, за постигане на целите, за които е било предназначено, о.з. бригаден генерал Шивиков е разпоредил част от него да бъде докарано у нас. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.

Така на 24 август 2010 година на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипа , 20 топки и 18 походни легла. Част от дрехите са били с отличителни знаци.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу ген. Димитър Шивиков

Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност. В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Присвоеното имущество е било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ - операцията ръководена от НАТО. Вещите са били връчени от Ръководството на НАТО на о.з. бригаден генерал Шивиков, който е отговарял за раздаването на това имущество на афганистанското население, в изпълнение на информационни операции и операции за спечелване на доверието на местното население и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингентът.

За улесняване на извършеното престъпление, ген. Шивиков в качеството си на длъжностно лице, в кръга на службата си съставил опис на товара, в който удостоверил неверни обстоятелства.

Написал, че в няколко сандъка и в европалети, в които били натоварени имуществата с емблемите на "ISAF" и 18-те походни легла, има "СИМИК" доставка, без това имущество да е било със статут на имущество по линия на "Гражданско-военното сътрудничество".

Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение "Подписка".