Защо гръцки пенсионер съди Папандреу за 260 000 евро?
Защо гръцки пенсионер съди Папандреу за 260 000 евро? / ThinkStock/Getty Images

Един пенсиониран гръцки офицер съди бившия премиер Георгиос Папандреу за предизборна лъжа. Ищецът настоява да получи обезщетение в размер на 260 000 евро. Процесът срещу Папандреу вече започна.

Сотирис Царпалас е възмутен. "Безсрамие е, че бившият председател на ПАСОК и премиер на Гърция Георгиос Папандреу трябва да се явява пред съда. Тази история дори не си струва да бъде коментирана", казва младият политик от ПАСОК. Според него, ищецът е обсебен от манията да води дела и вероятно има психически проблеми.

Гърците отново на протест срещу увеличаване на данъците

Ищецът е пенсионерът Димитрис Стаматис - военноморски офицер от запаса. Той се е захванал съвсем насериозно с делото. Стаматис обвинява Папандреу в държавна измяна, изборни измами и разпространяване на фалшиви информации. Освен това настоява за обезщетение в размер на 260 000 евро плюс лихвите. Ето и как аргументира решението си да заведе дело срещу бившия премиер: през есента на 2009 година той бил взел за чиста монета уверенията на Папандреу, че в държавната хазна "има достатъчно пари" и затова гласувал за социалистите. Малко по-късно бившият премиерът обаче призна, че страната е застрашена от фалит и въведе строги мерки за икономии.

Ципрас: ЕС е като сомнамбул, който върви към пропастта, настоявайки за икономии

Папандреу: "Това не беше точно така"

Ябълката на раздора е следното изявление на Папандреу по време на предизборната битка: "Има достатъчно пари". С тези свои думи той реагира на лошите прогнози на своя съперник от консервативната партия Костас Караманлис, който непрекъснато твърдеше, че Гърция трябва да пести, но същевременно никога не обяви цялата истина за ужасяващото финансово състояние на страната. Със своя кръстоносен поход срещу мерките за икономии, Папандреу спечели победа на изборите през 2009 година, но не можа да се задържи на власт повече от 25 месеца. В края на 2011 година, след като обяви свикването на референдум за мерките за икономии и после се отметна от думата си, Папандреу подаде оставка. Това беше и най-краткото управление на гръцки министър-председател от възстановяването на демокрацията през 1974 година. "Папандреу също беше популист - подобно на много други политици преди и след него", казва гръцкият журналист Танасис Калфас. Според него, политическите криволичения на бившия председател на ПАСОК са върнали цялата партия години назад.

Как се живее с българска пенсия и с гръцка?

Папандреу от своя страна обяснява постоянно, че никога не е твърдял, че Гърция има достатъчно пари. По-скоро искал да предупреди хората. "Исках да кажа, че ще има достатъчно пари, но само ако Гърция се реформира основно", казва той. За това изявление обаче социалистите трябваше да платят висока цена. Според последните анкети, в момента те печелят най-много седем процента, въпреки че вече се наричат "Демократичен алианс" и имат нов председател на партията. На младия политик Царпалас му е дошло до гуша да се оправдава за миналото на собствената си партия. "Не може ПАСОК да е виновна за всичките мъки на Гърция", казва той.

Нужно е "обновление"

Обновлението на една политическа партия е не на последно място и въпрос на смяната на поколенията. Царпалас уверява, че повече от половината членове на новия Централен комитет на ПАСОК са млади хора. "Тези хора нямат нищо общо с популизма и клиентелизма. Те никога на са били назначавани от някого в някоя институция и самите те не са назначавали никого", казва той. Царпалас се надява, че "курсът към обновление" ще бъде продължен на следващия конгрес на партията.

Това обаче може и да не се окаже толкова лесна задача. Преди броени дни Георгиос Папандреу, който преди повече от две години създаде собствена партия с името "Движение за промяна", изненадващо се завърна в редиците на социалистите от ПАСОК. Каква поука си е извлякъл от миналите грешки ли? В интервю за радио "Параполитика" той казва: "Навремето трябваше да държа твърдо на референдума. Със сигурност щяхме да го спечелим."