4 701 безплатни винетки са отпуснати на инвалиди от Великотърновска област
4 701 безплатни винетки са отпуснати на инвалиди от Великотърновска област / DarikNews.bg, архив

4 701 безплатни винетки са отпуснати до момента на инвалиди от Област Велико Търново. Подадените заявления в Регионална дирекция “Социално подпомагане” са 4 739, съобщи  Ивайло Деев от дирекцията в старата столица. Отказ са получили 15 души. Причината е, че те са декларирали по – голям процент инвалидност от реалния.

Най – много – 1 423 са отпуснатите винетки от ДСП Велико Търново. 1 286 са винетките отпуснати от ДСП- - Горна Оряховица. Следват Свищов и Павликени, съответно с по 814 и 743 безплатни винетни стикери.

От 1 декември 2016 година започна приемът на заявления за безплатни винетки, съобщи още Ивайло Деев. Той  продължава през цялата година.

От правото да ползват безплатни винетни стикери могат да се възползват лицата с 50 и над 50 % намалена трудоспособност, за един лек автомобил – тяхна собственост или съпружеска имуществена общност, както и лицата и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18 – годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по – късно от 20 – годишна възраст, когато са собственици на лек автомобил, с обем на двигателя до 2000 кубически сантиметра и мощност до 160 к.с.

Имащите право на безплатна винетка трябва да подадат заявление – декларация по образец в дирекциите “Социално подпомагане”. Документът може да бъде подаден и чрез упълномощено лице въз основа на пълномощно с нотариално заверен подпис по постоянен адрес на правоимащото лице, уточниха от “Социално подпомагане” - Велико Търново.

Към заявление – декларацията се прилагат копие от експертно решение на ТЕЛК, копие от свидетелство за регистрация на лекия автомобил и копие от застрахователна полица за сключена застраховка “Гражданска отговорност” с едногодишен срок, лична карта на правоимащото лице. При подаване на документи от упълномощено лице, изискването  е на копието на пълномощното,  упълномощеният да впише “Вярно с оригинала” и да се подпише.

Отпада необходимостта от предоставянето на копия от удостоверението за раждане на детето, заповедта на директора на дирекция “Социално подпомагане” и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемното семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето и удостоверение от учебното заведение.

При установяване на правото на безплатна годишна винетка ДСП извършва справка по служебен път в Национална база данни “Население”, отдел “Социална закрила” или “Закрила на детето”. При необходимост информация се събира и чрез други източници.

Заявлението – декларация и документите могат да се подават от лицата лично, по пощата с обратна разписка или по реда на Закона за електронния подпис.

Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата година, съобщи още Ивайло Деев.