Два пъти повече хасковлии декларират доходи пред НАП по интернет
Два пъти повече хасковлии декларират доходи пред НАП по интернет / DarikNews.bg, Архив

Хасковлии, декларирали онлайн доходите си от миналата година пред НАП от началото на новата данъчна кампания до днес, са два пъти повече от тези, дошли на място в офиса на Агенцията в Хасково.

143-ма са клиентите на администрацията, избрали интернет. 59 от тях са подали годишната си данъчна декларация с персонален идентификационен код (ПИК), 84 са го направили с електронен подпис. За сравнение – 71 декларации са приети на място в офиса, а 4 са пристигнали като писма по пощата.

До 2 май физическите лица декларират доходите, получени през предходната година, напомнят от офиса на НАП. Тъй като законовия срок 30 април тази година е в неделя, а 1 май е официален празник и почивен ден, формуляри ще се приемат последно на 2 май.

Най-лесно и бързо декларациите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим единствено персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офис на НАП.

Освен удобство и спестяване на време, подаването на годишна данъчна декларация по електронен път дава възможност на физическите лица и да намалят дължимия данък за довнасяне с 5%, но не повече от 1000 лв. Изискване за ползване на отстъпката е лицата да нямат неплатени в срок публични задължения към момента на подаване на декларацията. Данъкът за довнасяне следва да се плати не по-късно от 2 май 2017 година.

През февруари ще стане възможно подаването на годишните данъчни формуляри и на гише в пощите, като услугата ще важи за всяко населено място в областта. Списък с пощенските станции, приемащи на гише данъчни декларации, ще бъде обявен от офиса на НАП допълнително.

 

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП, напомнят от офиса в Хасково.