Новите правила на пътя влязоха в сила, а днес е първият работен ден, в които полицаите ще дебнат за нарушители.

Санкциите за нарушения на пътя са драстично завишени.

Така колата на шофьор, който я управлява с над 0,5 промила алкохол в кръвта, вече ще бъде спирана от движение за срок от половин до една година.

Ако шофьор пие, качи се зад волана и бъде хванат с над 0,5 до 0,8 промила алкохол, ще бъде глобяван с 500 лв. и ще губи книжката си за шест месеца. Ако алкохолът в кръвта му е над 0,8 промила, санкцията скача на 1000 лв. и без книжка за една година.

Другата голяма промяна, която е много важна, е дерегистрацията на автомобила, когато е шофиран от пиян или дрогиран собственик. Така ще се свалят номерата и регистрацията на превозното средство за период от шест до дванадесет месеца. След изтичането на този срок трябва да се започне наново регистрацията.

Регистрационните номера на колите ще се свалят за срок от половин до една година, ако шофьорът е без книжка или е употребил наркотици.

Книжката ще се взима за месец и ако се превиши разрешената скорост в населено место с повече от 50 км/час. Глобата, ако се превиши разрешената скорост с 50 км/час, скача на 600 лв. извън населено място, а в градовете и селата - на 700 лв.

Без книжка ще остават и тези, които не си плащат глобите и ще я получават едва след като си платят. С промените се налага и младите шофьори да получават в началото само 2/3 от контролните точки в талона си.

Новите правила засягат и гонките, като участниците в тях ги грози глоба от 3000 лв. Който кара в насрещното по магистрала или скоростен път пък ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде глобяван с 1000 лв. При повторно нарушение книжката ще се взема за 6 месеца, а глобата ще е 4000 лв.

Водачите, които не си сменят гумите в периода от декември до март със зимни или с такива с грайфер поне 4 мм, ще отнасят глоба от 50 лв.

 

Видео: НОВА ТВ