3 г. условно за убийство на художник, биячите му били млади и образовани
3 г. условно за убийство на художник, биячите му били млади и образовани / Цветомир Христов

3 г. условно за убийство с ритници и юмруци на 30-годишен художник. Толкова получават от Варненския апелативен съд двама младежи, пребили до смърт Цветомир Христов в края на август 2011 г. Биячите и жертвата били на техно парти на Камен бряг, а трагедията станала по време на тридневния купон.

Вече 3 години делото се движи между съдебните инстанции, а майката на Цветомир очаква справедливост. На 25 януари предстои Върховният касационен съд за втори път да гледа процеса срещу Ивайло Първанов от Перник и софиянеца Васил Гергински, обвинени в убийство по непредпазливост, пише вестник "24 часа".

Младите мъже, които се занимават с информационни технологии и електроника, получават по 3 г. условно от Добричкия окръжен съд и Варненския апелативен съд през 2014 и 2015 г. Магистратите твърдят, че Цветомир е съпричинил смъртта си, защото провокирал нападателите.

В началото на 2016 г. делото стигна за първи път във ВКС, който отмени условните присъди. Трима върховни съдии, председателствани от шефа на съда Лозан Панов, отхвърлиха това виждане. Според тях предишните съдилища неправилно са интерпретирали поведението на Цветомир Христов като съпричиняване вместо като провокативно.

Така делото за втори път отива във Варненския апелативен съд. На 18 юли 2016 г. магистратите обявяват решението си, а то е отново 3 г. условно за Ивайло Първанов и Васил Гергински.

От 26 до 29 август 2011 г. на Камен бряг се вихрело поредното техно парти. Артистичният Цветомир, който е от Нова Загора, но живее в София, пристигнал на автостоп заедно с приятелката си Борислава и тяхна позната, за да отпразнуват 18-ия рожден ден на гаджето му, който бил дни по-рано. Художникът бил вегетарианец и последовател на Бялото братство.

Заради партито на Камен бряг се озовал и Васил Гергински. На 29 август той се присъединил към компанията на Ивайло Първанов и се настанил в неговата палатка. В съседство била палатката на Цветомир.

По обед на 29 август, след като се посдърпал с приятелката си, Цветомир я изпратил за София. Бил разстроен После с още четирима младежи седнал на скалите и пил мастика. Около 14 ч художникът се върнал в палатката си, държейки в едната си ръка полупразната бутилка. До този момент нищо не предвещавало наближаващата буря.

Час по-късно, чувствайки се самотен, Цветомир се спречкал с компанията на Ивайло и Васил, които обядвали наблизо. Във въздуха полетели камъни и празна пластмасова бутилка от минерална вода, които Цветомир метнал по съседите си. Ивайло го попитал какво иска. Според обвинителния акт Цветомир започнал да псува. Ивайло не му останал длъжен, станал от мястото си и се изправил срещу художника. Двамата се сдърпали и си разменили удари Васил също не останал безучастен, станал и избутал Цветомир към палатката му.

Според младежите художникът продължил да ги обижда, но докато ги наричал “шибаняци”, се строполил на земята. Успял обаче да се изправи и се насочил към Васил, който се обърнал с гръб, за да свали инстинктивно очилата си.

Ивайло, за който и варненските съдии признават, че е едър, се хвърлил срещу слабичкия, тежащ около 50 кг Цветомир, направил му захват на ръцете и го съборил на земята. Васил му хванал краката, за да не рита. Намесил се и приятелят им Христо Павлов, който е свидетел по делото. Пред разследващите той признава за побоя, после по време на делото твърди, че само го “понаритали”. Той избутал Цветомир в палатката.

След 2-3 минути боят се подновил. Цветомир се хвърлил към една от палатките, Ивайло, Васил и Христо го хванали и започнали да го изтласкват. Цветомир се съпротивлявал. Започнала неравна битка - трима срещу един. Цветомир се пазел с ръце и се извивал, като Ивайло и Васил продължили да го ритат, където намерят - в главата и навсякъде по тялото, като си сменяли местата, за да им е по-удобно.

Художникът се гърчел на земята, говорейки откъслечно се претърколил няколко метра в посока на палатката си. Веднъж или два пъти опитал да стане, но биещите го поваляли на земята с крака. Васил го блъснал към земята, Ивайло го хванал за ръцете, а Христо му помагал. Васил ритал в задните части Цветомир. С бутане, дърпане и удари те го отдалечили на 4-5 метра. Две от момичетата от компанията на младежите, тръгнали да викат полиция. Цветомир се разгневил, че го гонят, станал и се запътил към младежите. Грабнал един плик с храна и го метнал. Във въздуха се разхвърчали хляб и сирене.

Младежите отново се нахвърлили върху него. Ивайло скочил, хванал го през кръста и го блъснал на земята, после с яд го ритнал в главата. Васил го ритал в корема. От носа на Цветомир шурнала кръв. Повален на земята, той се пазел с ръце от ритниците, които се стоварвали по главата и тялото му. Понасяйки ударите, се претърколил на кълбо няколко метра до палатката си.

След 20 минути пристигнали и полицаите. “Ние решихме проблема, сложихме го да си легне”, казали от компанията на Ивайло и Васил на униформените. Единият от тях се приближил към Цветомир и го видял да лежи върху палатката си със затворени очи, а по носа му имало засъхнала кръв. Полицаят го побутнал, но Цветомир реагирал едва на 6-ия път, надигнал се и седнал, като напсувал униформения. Той го попитал за името, но художникът изломотил нещо. Изправил се, пъхнал главата си в палатката и се завил с част от платнището.

Полицаите предупредили младежите да го оставят да се наспи и си тръгнали. След десетина минути Цветомир станал и олюлявайки се, се отправил към близката сцена, пред която имало паркирани камиони. Няколко пъти падал, ставал и сочел с ръце към компанията. Близо до сцената се строполил. Там припаднал го намерил французин, който в 16,06 ч се обадил на тел. 112.

На помощ се притекло и друго момче, което в 16,17 ч също позвънило на спешния номер. Бърза помощ откарала Цветомир, който бил в кома, в спешния център в Каварна, оттам го транспортирали до болницата в Добрич, а след това в МБАЛ “Св. Анна” във Варна.

В линейката по пътя за Добрич от устата му започнала да излиза бяла, пенеста и слузеста секреция, която постепенно се засилила. По спешност в болницата в Добрич му направили неврохирургична операция, за да премахнат хематом върху твърдата мозъчна обвивка.

Кръвната проба за алкохол, взета на 1 септември, показала 0,28 промила. В кръвта му били открити следи от метамфетамин и марихуана. Експертизата показала, че Цветомир е имал контузия на мозъка в лявото слепоочие, контузия в лявата част на тила и мозъчния ствол, кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка, кръвоизлив под меките мозъчни обвивки, оток на мозъка, контузия на бял дроб, счупване на три ребра, оток на белите дробове, охлузвания и кръвонасядания по лицето, тялото и крайниците.

На 8 септември 2011 г. художникът починал Според съдебните лекари Цветомир е понесъл най-малко 4 силни удара в главата, и поне 5-6 по тялото и крайниците. Боят продължил с прекъсвания около час и половина.