6 училища в Плевен и едно в Кнежа ще бъдат ремонтирани по ОПРегиони в растеж
6 училища в Плевен и едно в Кнежа ще бъдат ремонтирани по ОПРегиони в растеж / dariknews.archive

15 държавни професионални гимназии в областите Видин, Враца, Монтана и Плевен ще бъдат ремонтирани със средства по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г., информираха от Министерството на образованието и науката.

Парите за тях ще се предоставят на министерството безвъзмездно по силата на сключен договор с Управляващия орган на Оперативната програма. За ремонтите са предвидени 18 557 000,00 лева. 15 773 450,02 лв. от тях са средства от ЕС, а българската държава ще съфинансира проекта с 2 783 549,98 лв.

В училищните сгради ще бъде подобрена енергийната ефективност, ще се подменят отоплителни, ВиК и електроинсталации и ще се ремонтират спортни площадки в дворовете. Във всички сгради ще бъдат създадени и условия за достъп на хора с увреждания. Проектът за ремонтни дейности предвижда и доставка на модерно оборудване.

Училищата, които ще бъдат ремонтирани в Плевенска област са: ПГ по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров" - Плевен; ПГ по механоелектротехника - Плевен; ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров" - Плевен; ПГ по механоелектротехника „Христо Смирненски" - гр. Кнежа; ПГ по туризъм „Алеко Константинов" - Плевен; ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване - Плевен; ПГ по подемна, строителна и транспортна техника „Георги С. Раковски" - Плевен.