Русенец с медал от Кулинарна олимпиада
Русенец с медал от Кулинарна олимпиада / Дарик Русе, Искра Георгиева

Русенецът Александър Иванчев се завърна с бронзов медал от Кулинарните олимпийски игри в Германия. Той беше част от националния кулинарен отбор на България, който се представи на престижното състезание. То се проведе през октомври, като в него участваха над 2500 готвачи от над 60 държави.

„Българският отбор се представи изключително достойно, въпреки неголемия бюджет, осигурен от спонсори. Всички бяхме сплотени, а напрежението беше голямо, бяхме много натоварени. За една седмица ни се събират около 6 часа сън. Всичко се гледаше под лупа, дори и най-малките детайли. “, разказа ръководителят на отбора Милен Панев. Наградата идва в сектор „сладкарство“, като Александър и колегите му са приготвили 5 вида петифури и 4 вида десерти.

В националния кулинарен отбор на България има още двама русенци-Александър Тодоров, който живее в чужбина, и Сали Али, който работи в Русе. И тримата са завършили Гимназията по туризъм в Русе. „Подобен успех отваря много врати за отделните готвачи, но и за страната, която представят“, коментира президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Андрей Стоилов. Той сподели, че 10 години след като е печелил медал от същата кулинарна олимпиада, е бил поканен да представи българската кухня в Япония.