Лекари от горнооряховската болница спасиха от смърт измръзнал овчар
Лекари от горнооряховската болница спасиха от смърт измръзнал овчар / DarikNews.bg

Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха от смърт измръзнал овчар. Мъжът живял половин месец в заледен фургон и се хранил само със сняг и ледени късове.

Овчарят  бил докаран в МБАЛ "Свети Иван Рилски” в железничарския град преди три дни с трета степен на хипотермия и температура 33 градуса. Хирурзи от лечебното заведение се борили  за живота му.

Два дни 51-годишният Румен Илиев бил на границата между живота и смъртта. Прескочил е опасността от полиорганна недостатъчност, която винаги завършва фатално. Стабилизирал се на третия ден. Температурата на тялото му  достигнала нормални стойности и за пръв път сложил залък храна в устата си.

Въпреки, че животът на мъжа е спасен ще се наложи ампутация на пръстите на краката му, която ще бъде извършена в близките дни.

В екипа, който се борил за живота на мъжа, били освен д-р Найденов, и хирурзите д-р Юлиян Костов, д-р Юлиян Бояджиев, медицинските сестри Грета Балева и Хубавина Кушева.

51- годишният овчар е родом от еленското село Константин. Бащината му къща в селото  изгоряла. От много години не е виждал 29-годишния си син, който живее във Варна.  Работил е много години като кравар и овчар в старозагорско. Има  стаж в Завода за ремаркета в Елена.

През ноември овчарят останал без работа.

Мъжът живеел в  изоставен фургон в края на село Константин без ток и  вода и пълен със сняг. Свил се под една стара черга и така изкарал повече от 2 седмици.

От социалните служби в Елена  го намерили паднал до фургона и веднага го транспортирали в Спешна помощ, а оттам - в горнооряховската болница.