Радев: В служебното правителство ще използвам експерти
Радев: В служебното правителство ще използвам експерти / БГНЕС

За служебното правителство ще използвам експерти. БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения.

Това каза пред БНТ президентът Румен Радев малко преди да встъпи в длъжност.

"Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство", подчерта Радев.

Румен Радев встъпва в длъжност като президент

"В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата на което и да е правителство. Но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси. Има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока интересите на българските граждани", заяви още Радев и увери, че няма намерение да иззема функциите на премиер.

"Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме", заяви Радев.

"Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ", подчерта още той.