Камила със счупен крак и други джумбиши на празник в ловешко село
Камила със счупен крак и други джумбиши на празник в ловешко село / Пресцентър на община Ловеч

Как камилата си счупи крака върху леда и войниците искаха обезщетение от местната власт, можеше да се види днес в ловешкото село Йоглав. Този сюжет се разиграва всяка година по време на пресъздаването на народния обичай "Камилата" - навярно ехо от спомен отпреди 500 години, когато по тези места наистина са минавали кервани с камили.

За да помогнат в тази "беда" на селския кмет Ирена Георгиева, в слънчевата събота (21 януари) бяха дошли зам.-кметът на Ловеч Цветан Георгиев, кметският наместник на селата Прелом и Сливек Васко Панков и  Стефан Нейков, кметски наместник на Тепава.

Интригата завършва щастливо - доктор установи, че камилата не е осакатяла, а е преяла и си почива. След една инжекция животното се изправи на крака и започна да танцува под звуците на оркестър.

Площадният спектакъл е изпълнен с много пазарлъци, шеги и "дмумбиши", музика и почерпки. По този начин в Йоглав отбелязват Ивановден, който по стар стил е на 20 януари. Това е маскарадна игра с предимно мъжко участие, но често се включват и жени. Посланието най-общо е за здраве, благополучие и богата реколта. След шоуто на центъра групата с камилата обикаля по домовете и поздравяват както Ивановците, така и всички други жители на селото.

Камила със счупен крак и други джумбиши на празник в ловешко село
netinfo

"Тази година, както и миналата, "камилата" се прави от Митко и Христо. Те двамата са отдолу под маскировката, вече са си свикнали да се движат синхронно, защото не е лесно да си камила", обяснява Еленка Щерева от настоятелството на Народно читалище "Пробуда-1926 г." в Йоглав.

Удивително е постоянството на йоглавчани в опазването на традициите и фолклора, отбелязват запознати със самодейността в общината. Подобни карнавални игри като "Камилата" будят любопитство на децата, а маскираните възрастни самодейци използват случая открито и на воля да се повеселят.