Румяна Бъчварова: Намалява мигрантският натиск към България
Румяна Бъчварова: Намалява мигрантският натиск към България / ОД на МВР - Видин

“В последните дни няма нито един задържан мигрант по цялата територия на страната - и на входа, и на изхода, и в София” – това каза министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова във Видин. Министърът бе на работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР. Румяна Бъчварова припомни, че през изминалата година точно тук, на Българо-Сръбската граница, е бил най-големия натиск, но резултатите, които се виждат сега показват много добра работа.

Тази година се забелязва над 30 % спад на мигрантския натиск, за което роля имат както загражденията по границата с Турция, така също работата на граничарите, военните и полицаите. Статистиката сочи, че намалението на натиска по българо-турската граница е вече с 60 %. “С присъствието на “Фронтекс”, с новата техника, с оборудването, което ще дойде с европейските средства, се надявам на ново значително намаление на този натиск” – обобщи Румяна Бъчварова.

 

“Видин е област с много високи криминогенни рискове и резултатите, които виждаме сега, говорят за това, че дирекцията на МВР тук работи много добре. Спадат регистрираните престъпления, увеличава се разкриваемостта и се работи по престъпления от предишни периоди, което е един характерен и точен показател за качеството на работата”  - каза министърът на вътрешните работи в оставка.

Обнадеждаващи са и показателите от започналата наскоро операция по превенция и намаляване на битовата престъпност в малките населени места. Бъчварова припомни, че за тази специализирана операция са отпуснати допълнителни средства за гориво, още пет нови автомобила за дирекцията във Видин от тази първа част на акцията, толкова се очакват и от втората, други два автомобила от МВР и средства за ремонт на техниката, с която полицията в града вече разполага.