Алкохолът е депресант и употребата му влияе негативно на мисловната дейност
Алкохолът е депресант и употребата му влияе негативно на мисловната дейност / ThinkStock/Getty Images

По важната здравна тема третокласниците от НУ „Васил Левски“  беседваха с Таня Асенова – старши инспектор в Регионалната здравна инспекция. Занятието е част от модула „Здраве, етика и право“ на националната програма „Детско полицейско управление“.

Чрез дискусия и работа в малки групи доброволците научиха какви са ефектите, които предизвиква употребата на алкохол върху мозъка и тялото, какви са алтернативите, как да реагират, когато някой им предлага алкохол и т.н. Децата узнаха, че алкохолът е депресант и употребата му влияе негативно на мисловната дейност, на говора, на зрението и на слуха, както и че продължителната консумация на алкохолни напитки може да увреди способността за самоконтрол, планиране и взимане на решения.

Втората част на занятието бе насочена към разясняване на проблемите, свързани с тютюнопушенето - какво представлява тютюневият дим и какво съдържа, как въздействат никотинът и катранът на човешкия организъм, с какви здравословни проблеми се сблъскват пушачите, каква е вредата от пасивното пушене.

Малките доброволци научиха, че при децата-пасивни пушачи съществува по-висок риск от нарушения във физическото и психическото развитие и от възникване на заболявания отколкото при връстниците им, които не са изложени на тютюнев дим. Сред здравните последствия при деца-пасивни пушачи са: негативно влияние върху развитието на дихателната система; понижени съпротивителни сили на организма; 2 – 3 пъти по-висока честота на острите респираторни заболявания; 10 – 15 пъти по-чести боледувания от белодробни инфекции; негативно въздействие върху общия тонус и възможностите на детето за обучение и др.