Откриха мъртъв лебед с птичи грип в Бургас
Откриха мъртъв лебед с птичи грип в Бургас / netinfo

Две нови огнища на птичи грип са открити в Бургаско, научи Дарик. В агенцията по безопасност на храните са получени два сигнала за мъртви лебеди. Птиците са били открити в района на северния плаж в Бургас и край Созопол. Извършените проби в специализирана лаборатория са потвърдили наличието на птичи грип.

Все още се очакват и резултатите от изследванията на мъртъв лебед, открит в Пристанище - Сарафово. От БАБХ уточниха, че към момента заболяването е поразило само диви птици. Оттам увериха, че са взети всички мерки за ограничаване на вируса. Първите случаи на птичи грип в Бургаско бяха регистрирани преди два месеца в района на Аркутино и средецкото село Прилеп.

До момента в страната ни има близо 30 огнища на Инфлуенца по птиците, което ще доведе до унищожаването на над 110 000 пернати. Остават в сила ограниченията за транспортиране на птици и мерките за повишаване информираността на населението по места, като особено внимание се обръща на стопани на птици, отглеждани в така наречения „заден двор". Със заповед на земеделския министър ловът на пернат дивеч също е преустановен.