WSJ: Встъпителната реч на Тръмп бе една от най-мрачните в историята на САЩ
WSJ: Встъпителната реч на Тръмп бе една от най-мрачните в историята на САЩ / БГНЕС, архив

Речта на Доналд Тръмп беше една от най-мрачните обръщения към нацията, отправяни от американски лидер при встъпване в длъжност. Това заявиха пред "Уолстрийт джърнъл" историци и хора, които професионално се занимават с писане на речи за политици , предаде ТАСС.

Вестникът отбелязва, че в речта си републиканецът особено е наблегнал на проблемите, с които се сблъскват обикновените американци през последните години, включително престъпността и наркоманията.

Тръмп: От този ден Америка ще бъде на първо място

Тръмп посочи, че в САЩ има много "ръждясали фабрики, разпръснати на различни места и стоящи като надгробни камъни", а за себе си каза, че е защитник на "забравените мъже и жени".

WSJ Встъпителната реч на Тръмп бе една от наймрачните в историята на САЩ
netinfo

Изданието пише, че в около 58 процента от речта новият президент е апелирал към националните чувства на американците, като за последен път толкова висок дял е бил регистриран през 1981 г. при встъпването в длъжност на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън.

Цитира ли Доналд Тръмп в официалната си реч злодей от филм за Батман? (ВИДЕО)

Историкът Робърт Далек, специализирал се в изследване на политическото наследство на американските президенти, заявява, че при встъпването си в длъжност като правило всеки нов лидер на САЩ говори по теми като наличието на общи цели и националното помирение. "Но този път изобщо не беше така", казва изследователят.

"Ако слушате Тръмп, може да се помислите, че страната е под обсада и преживява ужасна криза", посочва още Далек, както и че подобна оценка не отговаря на действителността.

Президентски жест: Тръмп стана на крака и аплодира Хилари Клинтън

WSJ Встъпителната реч на Тръмп бе една от наймрачните в историята на САЩ
netinfo
Един от авторите на речи на 43-ия президент на САЩ Джордж Буш-младши Аника Грийн заявява, че обръщението на Тръмп е било много лаконично и почти два пъти по-кратко от речите при встъпване в длъжност от последните години. "Това е доста голяма разлика в сравнение с многословните разсъждения на Обама при неговото встъпване в длъжност", посочва тя.

Цитира ли Доналд Тръмп в официалната си реч злодей от филм за Батман? (ВИДЕО)

WSJ Встъпителната реч на Тръмп бе една от наймрачните в историята на САЩ
netinfo

Източник: БТА