С мерене на брада и коса отбелязват Деня на бабата-грижовница в Бъта
С мерене на брада и коса отбелязват Деня на бабата-грижовница в Бъта / Дарик архив

Мерене на брада на момче и коса на момиче – с този уникален ритуал отбелазват днес Бабинден в Бъта, наричан от местните празник на бабата-грижовница. Обичаят е от стари времена и никога не е прекъсван през годините. Въпреки демографската криза, през 2016 година в селото са се родили 8 момченца и едно момиченце.

Ритуалът е вид наричане, в което се ползват плитки или брада, изработени от овча вълна, заплетена с червен конец. Символиката е децата да доживеят до старини. Всяка баба нарича на внучето си да е живо и здраво, да расте и да побелее като Стара планина, да се изучи, да се ожени, много деца да народи.

Празникът ще започне в 12 часа в читалище „Никола Вапцаров“, като най-напред снахите ще полеят на свекървите си да се измият. Както и на дългогодишната лекарка на селото д-р Горица Мурджева, която винаги участва в обичая. После бабите ще положат своеобразна клетва, прочитайки „Правилника на бабата“: „Да люлее леко детето, да пере бяло прането, памперсите често да сменява, и чак тогава, ако остане време, по телевизията да гледа сериала. Да бъде приказлива и към младите учтива, здраво иглата да закопчае и за по-добър живот да не мечтае“.

Поздравления към празнуващите ще поднесе кметът на селото Георги Александров. Предвидена е и програма на възпитаниците на детската градина в Бъта.