Д-р Георги Ставракиев е гинеколог на годината
Д-р Георги Ставракиев е гинеколог на годината / снимка: Тина Соколова

Пловдивският лекар д-р Георги Ставракиев получава приза „Акушер-гинеколог на България за 2016 година“. Наградата ще му бъде връчена по време на празненствата за Бабинден днес, организирани във Велинград. Номинацията за него е направена от Българския лекарски съюз (БЛС).

Д-р Ставракиев е пректикуващ акушер-гинеколог, има собствена амбулатория. Зам.-председател е на БЛС от 2012 година. Възпитаник е на медицинските университети в Пловдив, София, където е придобил специалност и Плевен, където е специализирал „Лапароскопска оперативна техника“. Завършил е и „Здравен мениджмънт“. Председател е на Националната асоциация на извънболничните специалисти.

На Бабинден общината в родопския град награждава и най-добрите специалисти в областта на акушерството и гинекологията. За 2016 година наградата „Акушер-гинеколог на община Велинград“ ще бъде връчен на двама лекари: д-р Венцислав Цеков от АГ отделението на общинската многопрофилна болница и за д-р Любка Дафова, специалист със собствена практика. Призът за акушерка на 2016-та ще бъде връчен на Светла Семчева, също от екипа на общинската болница.

Бабинден е един от най-почитаните празници във Велинград. Денят от години се отбелязва с богата програма, неизменна част от която е ритуалът „Даване име на дете“. Всяка година повече от 100 бабинчета биват орисвани за здраве, късмет и благополучие. Бабите пък играят хоро с пити на главите си, наричат и черпят за здравето на внуците си.

Даруването и наричането за здраве, благополучие и късмет от орисниците е дългогодишна традиция, която в Чепинския край е свързана с характерни гозби. Част от празника са кулинарните изложби, а интересна подробност е, че в трите квартала на града – „Чепино”, „Лъджене” и „Каменица” – посрещат големия ден с различни ястия.