БСП сигнализира за опорочени процедури по европрограмата за наука
БСП сигнализира за опорочени процедури по европрограмата за наука / БГНЕС, архив

Депутати от БСП представиха на брифинг в парламента писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев до вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, в което се посочва, че има сгрешени и опорочени процедури по Оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж".

Писмото е от 18 януари 2017 г. и е във връзка с процедури по оперативната програма, свързани с изграждане на центрове за върхови постижения и на центрове за компетентност.

Депутатът от "БСП лява България" Стоян Мирчев заяви, че с писмото Дончев казва на Кунева, че има проблем. В него са описани сгрешените и опорочени процедури, каза депутатът.

Дончев: Евросредствата по програмата за наука не са загубени

В писмото Дончев посочва, че "насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено, при това по незаконосъобразен ред, което води до опорочаване на провеждането им". Той препоръчва да се пристъпи към прекратяване на процедурите и след отстраняване на грешките, максимално бързо да бъдат обявени отново с възможно най-кратки срокове за кандидатстване.

Томислав Дончев излъга, че всичко е наред, заяви говорителят на парламентарната група на "БСП лява България" Жельо Бойчев.

Според Мирчев програмата е пред спиране и за това са виновни Бойко Борисов, Меглена Кунева и Томислав Дончев, заяви депутатът.

Източник: БТА