Над 9 млн.лв. дава Пловдив за култура през 2017-та, финансирането на проектите по ЕСК - до 10 млн.
Над 9 млн.лв. дава Пловдив за култура през 2017-та, финансирането на проектите по ЕСК - до 10 млн. / снимки: Петър Тодоров
Над 9 млн.лв. дава Пловдив за култура през 2017-та, финансирането на проектите по ЕСК - до 10 млн.
92192
Над 9 млн.лв. дава Пловдив за култура през 2017-та, финансирането на проектите по ЕСК - до 10 млн.
  • Над 9 млн.лв. дава Пловдив за култура през 2017-та, финансирането на проектите по ЕСК - до 10 млн.

9,3 милиона лева заделя Община Пловдив за култура през 2017-та година. Това съобщи в студиото на Дарик ресорният зам.-кмет Амелия Гешева. 4,8 милиона от тях са за реализацията на Европейска столица на културата, за Културния календар на града и за финансиране на младежки дейности по общинската програма “Пловдив за младите”.

260 000 лева са предвидени за археология- 100 000 за Небет тепе, 70 000 за Малтепе и 40 хиляди за Одеона, който през тази година трябва да започне да приема посетители.

Заделени са 900 000 лева за издръжката на ансамбъл „Тракия“ и Биг бенд “Пловдив”. Регулярно са предвидени средства и за трите държавни културни института – Операта, Филхармонията и Кукления театър. Финансирани от Общината ще бъдат реставрациите на редица къщи и калдъръмени настилки в Стария град, ремонти в музеите и галериите в града и облагородяването на пространството около опожарените Тютюневи скадове.

Общата финансова рамка на бюджета за култура на града за тази година е 16 милиона и 800 хиляди лева. В тях, освен общинското финансиране, влизат и 7,5 милиона лева държавно делегирани дейности и дофинансирането им, обясни още Гешева.

Над 9 млнлв дава Пловдив за култура през 2017та финансирането на проектите по ЕСК  до 10 млн
netinfo

По думите й обаче сумата, която Общината заделя за култура през тази година, на практика е по-голяма от 9,3 милиона лева, тъй като парите за големите инфраструктурни културни проекти на града – площад „Централен“, 1 милион за кино „Космос“, 2 милиона за Голямата базилика и 1 милион за сградата на Дружеството на пловдивските художници са включени в Капиталовата програма на бюджета на Пловдив за 2017-та година, подчерта зам.-кметът по култура.

Стойността на внесените проекти за програмата за Европейска столица на културата 2019 е над 57 милиона лева, съобщи още Гешева. Реалното финансиране, което ще бъде отпуснато обаче, е не повече от 10 милиона лева, подчерта тя.

Комисията по допустимост и експертното жури  вече разглежда предложенията, като се очаква до началото на февруари да бъдат оповестени резултатите кои от тях са одобрени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.