Петима души са загинали при трудови злополуки в областта през 2016 г.
Петима души са загинали при трудови злополуки в областта през 2016 г. / DarikNews.bg

Петима души са загинали при трудови злополуки на територията на Великотър новска област през 2016 година.

През изтеклата година във Великотърновска област са станали 75 трудови злополуки в предприятия с различни икономически дейности. Повечето трудови злополуки са станали с мъже.

Най - голям е броят на злополуките в икономическата дейност "Производство на въоръжение и боеприпаси", където са станали 7 злополуки. По 5 са злополуките в "Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти", "Експлоатация на инфраструктурата в сухопътния транспорт" и "Оформяне и поддържане на озеленени площи", съобщи инж. Невена Стефанова, директор на Дирекция "Инспекция по труда" във Велико Търново.

6 761 календарни дни са загубени поради временна неработоспособност в резултат на трудов травматизъм.

През 2017 година Дирекция "Инспекция на труда" ще провери по - голям брой предприятия от икономическата дейност, за да се намали тенденцията за трудов травматизъм.

3 881 нарушения свързани с трудовите правоотношения са констатирани при извършените 1 454 проверки през 2016 година, съобщи още инж. Стефанова.

Спрямо 2015 година, рязко са се увеличили работещите без трудови договори.

12 работодатели са санкционирани за неизплатени в договорения срок трудови възнаграждения. 273 акта за административни нарушения с последвали ги наказателни постановления са съставени на работодатели грубо нарушили правилата на трудовото законодателство.