Германски туристи вече резервират почивки във Варна
Германски туристи вече резервират почивки във Варна / Дарик Варна, архив

Община Варна участва в най-голямото туристическо изложение „CMT” в германската провинция Баден Вюртемберг, което се провежда от 14-ти до 21-ви януари. По данни на организаторите посетителите на събитието са над 225 000. Морската столица представя възможностите за почивки на общ щанд с Министерството на туризма. Основен акцент са летният ваканционен туризъм, уелнес и SPA, културен и велотуризъм, къмпинг и голф, съобщи Соня Георгиева, директор на дирекция „Туризъм“ към Община Варна. Тя допълни, че много от посетителите се възползват от ранните намаления, предлагани за почивка във Варна. Желаещите да пътуват през лятото ползват и допълнителните панаирни намаления от 3 до 5%.

Най-голям интерес за туризъм в морската столица  проявяват семейства с деца, както и туристи от сегмента 60+. Фактът, че Варна е Младежка европейска столица през 2017, насочи и много младежи към нашите курорти. Чартърната програма за Варна от Германия стартира на 19-ти март, когато пристигат първите гости за уелнес и SPA. Засилен е и интересът към обиколни пътувания, в които е включена и престой във Варна, както и към шопинг-турове. Къмпингът и караванингът традиционно се радват на голям интерес, чиято публика ползва и множество допълнителни услуги на място, допълни Соня Георгиева.

Организаторите на СМТ информираха, че тази година профилът на посетителите е изключително разнообразен - 69% се интересуват от пътувания; 51% - къмпинг и караванинг; средната възраст на посетителите е 50 години; близо 3380 евро средно са нетните приходи на всяко домакинство; 88 на сто от всички посетители предприемат най-малко два пътувания в годината по 5 дни и повече.