ИД е загубила четвърт от територията си за година
ИД е загубила четвърт от територията си за година / Thinkstock/Getty Images

Изследователи заявиха, че групировката "Ислямска държава" е загубила близо една четвърт от територията си през миналата година, когато редица сили я подложиха на натиск на различни фронтове в Сирия и Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Малко дете хладнокръвно застреля затворник в шокиращо видео на ИД

В публикуван вчера доклад от Центъра по въпросите на тероризма и екстремизма на компанията Ай Ейч Ес "Джейнс" се посочва, че териториалните загуби са "безпрецедентни" и се прави прогноза, че джихадистите от "Ислямска държава" ще бъдат изтласкани от северния иракски град Мосул през тази година.

САЩ и Русия все по-активно съгласуват действията си срещу „Ислямска държава"

"Ислямска държава" проведе стремително настъпление в Ирак от съседна Сирия през лятото на 2014 г., превземайки близо една трета от територията му.

Подкрепяни от САЩ иракски сили постепенно си възвърнаха няколко по-големи и по-малки града оттогава и тази седмица обявиха, че отново контролират по-голямата част от Източен Мосул.

Събитията, които разтърсиха света през 2016-а

Подкрепяни от САЩ кюрдски сили и сирийски опозиционни формирования, действащи под егидата на Турция, в същото време изтласкаха "Ислямска държава" от повечето райони в Северна Сирия.

Източник: БТА