Затвориха училищата и детските градини в Мадан заради снега
Затвориха училищата и детските градини в Мадан заради снега / Дарик архив

Заради непрекъснатите и обилни снеговалежи през последните няколко дни и усложнената пътна обстановка в Мадан, днес е обявен за неучебен ден за  всички училища и детски градини на територията на родопската община. Това става ясно от издадената заповед на градоначалника на миньорският град Фахри Молайсенов . „Снегопочистващите машини работят непрекъснато, но въпреки това не смогват. През последното денонощие снежната покривка се увеличи с нови 30 см., което допълнително усложни ситуацията. В  населените места в общината височината на натрупания сняг варира от 70 см до 120 см“, коментира Молайсенов. Именно тези обстоятелства са накарали градоначалника да разпусне за днес училищата и детските градини.

Пътните настилки в Смолянско са предимно заснежени, на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени, съобщават от Областното пътно управление. До 10 ч. днес остава в сила изискването за движение с вериги на територията на 5 общини в Смолянско. Всички автомобили, движещи се по републиканската пътна мрежа в общините Златоград, Рудозем, Мадан, Неделино и Баните, трябва да са оборудвани със средства против буксуване, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. В планинските части вали сняг, но всички пътища са проходими при зимни условия.

За прохода „Превала” и по пътя Батак-Доспат е въведено ограничение за товарните автомобили да бъдат без ремаркета и полуремаркета. Преминаващите през прохода „Рожен” и по маршрутите Гоце Делчев- Доспат-Борино-Девин и Девин-Михалково камиони с ремаркета и полуремаркета трябва да бъдат с вериги. За прохода „Печинско” е в сила изискването за движение с вериги за всички автомобили, а за товарните – без ремаркета и полуремаркета. На места в региона снеговалежът продължава, като има снежна покривка по високите части на Родопите, която надхвърля 150 см. Температурите са в интервала от -9  до -4 градуса.