Духовият оркестър на Военноморските сили с концерт за Деня на Разград
Духовият оркестър на Военноморските сили с концерт за Деня на Разград / Радка Минчева

Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе тържествен концерт за Деня на Разград, 28 януари – съобщи главният експерт „Култура“ в община Разград Виолета Атанасова. Тя и колегите й от дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Камен Кулев и Валери Бойчев обявиха днес събитията, посветени на празника на града.

Първото от тях е традиционният лекоатлетически крос „Освобождение“. Той ще е на 26 януари от 14,00 ч., стартът е на площад „Възраждане“. Състезателите се записват на място, те ще са разпределени в 8 възрастови групи. Тази година наградният фонд за медали и предметни призове е увеличен с 300 лева и е 1300 лв. Наредбата за провеждането на кроса ще бъде публикувана на сайта на община Разград в петък, 20 януари.

На 27 януари в 10,30 ч. ще бъде открита фотоизложба от най-добрите творби, участвали в конкурса на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „Разград- уловени мигове“. Фотографиите ще са подредени във фоайето на 11 етаж в Административната сграда на община Разград.

30 минути след това започва Тържествената сесия на Общински съвет-Разград. На нея след празничните речи ще бъде гласувано единственото предложение за връчване на званието „Почетен гражданин на Разград“, номиниран тази година е поетът Дулинко Дулев.

Привечер в 17,00 ч. ще бъде открита още една фотоизложба. Тя е под надслов „Катедра 22“, неин автор е художникът-фотограф Александър Сертев. Снимките са в основата на проект за документален филм за известни български творци, отбили военната си служба в Разград през 1957 г. Фотосите ще бъдат подредени в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. На откриването ще присъстват авторът на снимките Александър Сертев, както и режисьорът на филма Станимир Трифонов.

За 18,00 ч. на 27 януари в залата на Общинския културен център ще започне церемонията по връчване на приза „Почетен гражданин на Разград“. След нея е тържественият концерт, посветен на Деня на Разград. Той ще е на Представителния оркестър на Военноморските сили с диригент капитан трети ранг Мирослав Трифонов. Билетите за концерта ще са на символични цени – по 2 лева.

Самият празничен 28 януари ще започне с водосвет и панихида за загиналите руски воини и български опълченци. Той ще бъде отслужен от 9,00 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“.

В 12,00 ч. на детско парти в Общинския културен център кметът д-р Валентин Василев ще честити рождените дни на своите кръщелници – децата, родени на дата 28 януари. Рождениците ще получат подаръци, ще бъдат поздравени и от техни връстници от Музикалната школа към читалище „Развитие 1869“ и Центъра за работа с деца.

В 17,00 ч. на 28 януари на площад „Възраждане“ е градското тържество „Поклон пред освободителите“. На него гостите и гражданите ще бъдат посрещнати от танцьорите от Капански ансамбъл по български обичай – с погача и сол. Ритуалът за поднасяне на венци пред Мавзолея на загиналите руски войни и български опълченци ще бъде изпълнен по устав от офицери и курсанти от Висшия военен университет гр. Шумен. Финал на тържеството ще бъдат празничните илюминации. Денят ще завърши с официална вечеря на кмета д-р Валентин Василев.

На тържествата, посветени на Деня на Разград, се потвърдили, че ще присъстват генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко и делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш, очакват се отговори на поканите към управите на руския град Орел и румънския Слобозия.