Румяна Бъчварова: Област Кърджали е с най-ниската битова престъпност в страната
Румяна Бъчварова: Област Кърджали е с най-ниската битова престъпност в страната / netinfo

Област Кърджали е с най-ниска битова престъпност в страната, но това не означава, че не трябва да продължим да работим в тази посока. Това обяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в Кърджали след работно съвещание с ръководството на Областната дирекция на МВР и началниците на Районните управления в областта. Темата на съвещанието е свързана с изпълнение на мерките в рамките на специализираната полицейска операция срещу битовата престъпност, която се провежда в цялата страна, допълни Бъчварова.

На въпрос кои са приоритетите според нея, които служебния министър на вътрешните работи, а след това и титуляра след парламентарните избори трябва да продължат като реформа в МВР, Бъчварова каза, че трябва да продължи реорганизацията и преструктурирането в МВР, за да се облекчат тежките бюрократични процедури, които затрудняват работата на полицията.  Според министъра на вътрешните работи операцията срещу битовата престъпност задължително трябва да продължи, за което е говорила и с новоизбрания президент, който ще назначава служебното правителство. „Трябва да продължи и работата с обществените поръчки във връзка с 160-те милиона, получени от Европа за укрепване на границата”, каза още Румяна Бъчварова.

Според нея добрите резултати на областната дирекция на МВР в се дължат както на добрата полицейска работа, така и на характеристичните особености на местното население. „В района няма големи общности, които да са с висок криминогенен риск и основните извършители на по-тежките престъпления са приходящи”, коментира вътрешният министър.

 

По думите й за областната дирекция на вътрешните работи са предвидени 8 нови автомобила, които ще се включат в борбата срещу битовата престъпност. В същото време са обявени конкурси за 6 доброволни сътрудници, пак в рамките на операцията срещу битовата престъпност.