Мая Миленкова: Най- леката присъда за пиян шофьор, с над 1, 2 промила е условна присъда
Мая Миленкова: Най- леката присъда за пиян шофьор, с над 1, 2 промила е условна присъда / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Районен съд- Кюстендил е разглеждал 84 дела, по които обвиняеми са били пияни шофьори през 2016 година. При над 1, 2 промила алкохол, Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1- 3 години, като с промените от септември 2015 г. отпадна възможността за пробация. Ако подсъдимият не е осъждан, най- лекото наказание, което може да получи е условна присъда, придружена с лишаване от правото да управлява МПС за определен период от време, коментира пред Дарик председателят на съда Мая Миленкова.
Последните промени в Закона за движение по пътищата влизат в сила на 21 януари. Фиксирани са точни наказания за пияните шофьори, санкцията за тези, които са заловени с 0, 5 до 0,8 промила е 6 месеца лишаване от право да управлява МПС и глоба от 500 лв., а за шофьорите с от 0,8 до 1, 2 промила, наказанието е отнемане на книжката за 12 месеца и глоба 1 000 лв.
Законът е по- либерален към шофьорите, хванати да управляват след употребата на наркотични или други упойващи вещества. Районен съд е гледал 14 такива дела през миналата година, като при 9 от тях е приложен член 78- а от НК, който допуска административно наказание, ако лицето не е осъждано, като глобата е от 1 000 до 5 000 лв.
"Аз мисля, че трябва да има идентичност при наказанията, като не се позволява административна санкция за шофьорите седнали зад волана след употреба на наркотични или други упойващи вещества", заяви съдия Мая Миленкова.
29 са били делата през 2016 г. в Районен съд- Кюстендил, с подсъдими лица, които са хванати да шофират без свидетелство за управление на МПС.