Общината организира извозване на сняг
Общината организира извозване на сняг / Дарик Добрич
Общината организира извозване на сняг
92183
Общината организира извозване на сняг
  • Общината организира извозване на сняг

Утре ще бъде направен опит за изнасяне на количества сняг от проблемни места в Добрич и изхвърлянето му в близки зелени площи или в деретата, съобщи пред Дарик зам.-кметът арх.Боян Коларов. По думите му такива опити се правят само в София, а в Добрич не е правено никога.

Зам-кметът припомни, че приоритетно фирма А.С.А разчиства големите трасета, по които преминава градският транспорт. „По принцип, при някакъв остатък от средства, можем да си позволим да им възложим да почистват и по-малките улици. Договорът за зимно почистване обаче включва цялата календарна година, а в годината евентуалните месеци със снеговалеж са януари, февруари, март, ноември и декември. Не можем да си позволим в момента да разхищаваме средствата от договора, защото сме едва в началото на годината”, заяви арх.Коларов.

Договорът за зимно почистване за цялата 2017 година е на стойност 600 000 лева. „Средствата са малко, затова нашите съграждани не могат да очакват, че ще тръгнем по малките улици, няма начин”, бе категоричен зам.-кметът.

Той посочи, че общината не може да наеме друга фирма за разчистване на снега, защото според Закона за обществените поръчки за една и съща дейност не може да се сключи договор с две различни фирми. „Единичните цени за операциите по договора са ни твърде високи, но така е подготвен той през 2015 година”, подчерта арх.Коларов.

„Малките ръчни роторни снегорини на общинското предприятие ”Устойчиви дейности и проекти” работеха непрекъснато в първите дни на снеговалежа, но когато снегът е по-уплътнен те се задръстват и не могат да чистят. Те при това са широки 60 см, колко може да се изчисти с тях? Освен това от 12 машини, още първия ден четири излязоха от строя”, каза още зам.-кметът.

Чуйте интервюто с арх.Боян Коларов в прикачения файл.