Предлагат увеличение на таксите за евтаназия и залавяне на куче
Предлагат увеличение на таксите за евтаназия и залавяне на куче / Дарик радио,архив

Петър Велков, главен специалист в община Кюстендил предлага изменение на цените на услугите „Евтаназия - куче" и „Залавяне и транспортиране до приюта на дребни животни" от 20.00 лева на 50.00 лева . Мотивите за предлаганото изменение са следните: Поради увеличение на цените на медицинските препарати с упойващо действие, които се използват при евтаназия и при залавяне и транспортиране на животни, както и поради поскъпване на горивата, разходите на Общинския приют за животни към Община Кюстендил са нараснали значително. Доходите от предоставяне на горецитираните услуги „евтаназия - куче" и „залавяне и транспортиране до приюта на дребни животни" са по-малки от разходите по реализиране на двете услуги.
Наред с това, евтаназия на домашни любимци е услуга, която се предоставя еднократно по искане на собственика на животно и заплащаната до момента цена от 20.00 лв. е по-малка от разходите по извършване на евтаназията, защото последните включват не само медицинските препарати, с които се третира болното животно, но също така и косвени разходи по транспортирането и подготовката на животното за процедурата. За прилагане на допълнението към Наредбата не са необходими финансови и други ресурси.


Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Кюстендил, заедно с мотивите към него, е публикуван на интернет страницата на община Кюстендил.