За поредна година глобалните температури с рекордни стойности
За поредна година глобалните температури с рекордни стойности / Thinkstock/Getty Images

Миналата 2016 г. е била най-горещата в историята, показват данни на ООН. Това потвърждава публикуваната по-рано информация на американски метеоролози, че 2016 г. е разбила всички досегашни рекорди.

Изследването на Световната метеорологична организация е установило, че средните температури в световен мащаб са се покачили с 1,1 градуса по Целзий над тези в прединдустриалния период и с 0,07 градуса над последния рекорд, регистриран от 2015 г.

Януари на 2016 г. е най-топлият първи месец на годината в историята

"2016 г. е извънредна година за световния климат и изпъква като най-горещата в историята", заяви генералният секретар на агенцията Петери Талас. "Дългосрочните индикатори за причинени от човека промени на климата, достигнаха до нови висоти през 2016-а", допълни той в изявление.

По думите му през миналата година са били разбити и рекордите за най-малко лед в Арктика и Антарктида, допълвайки, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средния световен темп.

Защо изчезват Статуята на свободата, острови и Венеция?

Рекордни нива са достигнали и нивата на въглероден двуокис и метан в атмосферата. Тези два газа са и основните причинители на затоплянето. Те се отделят в атмосферата при горене на изкопаеми горива, а единственият начин тяхното влияние да бъде намалено е използването на алтернативни, възобновяеми източници на добив на енергия.

Друг фактор за покачването на градусите през миналата година е бил и природният феномен Ел Ниньо, който е оказал влияние върху земните температури през втората половина на 2015 г. и първите шест месеца на 2016 г.

Глобалното затопляне продължава и през 21 в., застудяване - след 1000-2000 години

Живачният стълб е достигнал рекордни стойности през всеки месец, от януари до август. Температурата на земната и океанската повърхност е била с 0,94 градуса по-висока от средните стойности за 20-и век - 13,9 градуса Целзий, като е надхвърлила с 0,04 градуса Целзий предишния рекорд, поставен през 2015 г.

Септември 2016 г. бележи края на последователните месечни рекорди за горещина.

От началото на 21-ви век на Земята са регистрирани пет години с рекордни горещини - 2005, 2010, 2014, 2015 и 2016.

Миналата година рекордни жеги бяха регистрирани на много места в Азия и Близкия Изток. В Палоди, Индия бяха отбелязани най-високите температури в историята на страната - 51 градуса по Целзий на 19 май.

Нов национален рекорд беше отбелязан и в Иран, където в град Делоран бяха отбелязани 53 градуса по Целзий на 22 юли. В кувейтския град Митриба термометрите също разбиха рекордите с 54 градуса по Целзий на 21 юли, което може да е и най-високата температура, измервана някога в Азия.

Източник: БТА, БГНЕС